Днес са Богородичните заговезни преди великия празник

0
476

Празникът не е с променлива дата

Богородичните пости започват на 1 август Сн: ФБ

Понеже не зависи от датата на Възкресение Христово.

На 31 юли БПЦ отбелязва Богородичните заговезни. За последно християните консумират месо, местни и млечни храни. Както и алкохол.

От понеделник (1 август) започват постите преди великия празник Успение Богородично (15 август).

Постите са кратки. На 6 август е позволено да се консумира риба.



През лятото има огромно разнообразие от пресни плодове и зеленчуци. Вярващите не изпитват особени трудности да спазят този пост.

Чрез поста се прави телесно и духовно прочистване, за да може да бъде посрещнато Успение Богородично с нужната физическа, духовна и емоционална нагласа.

Понеделник, сряда и петък от Богородичния пост са известни като „сухи“ дни. Религиозната традиция разрешава да се консумират само сурови зеленчуци и плодове. Маслини, черен хляб и сушени плодове.

Във вторник и в четвъртък се позволява да се храните с варени ястия, които са приготвени без олио и зехтин. В съботата и в неделята от Богородичния пост се разрешава консумация на варени ястия, приготвени с малко олио или зехтин, както и прием на малко количество червено вино.

Написаното по-горе се отнася за хора, които са в добро здравословно състояние. Ако страдате от болести на храносмилателната система и не можете да приемате сурови храни, ще спазвате вашите лекарски препоръки.

Бременните жени също не спазват постите.

Целта на всеки един пост е духовно прочистване и облагородяване, а не вярващите да се разболеят.

Екипът на topactualno.com пожелава леки пости на всички, които днес заговявате, за да спазите предстоящите важни Богородични пости!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.