Руснаци и чужденци изпратиха Горбачов във вечния му път

0
129

Михаил Горбачов се превърна в легенда

Михаил Горбачов Сн: ФБ

Тепърва историята ще доказва неговите постижения.

Днес хиляди руснаци и много чужденци се поклониха пред тленните останки на съветския лидер.

Виктор Орбан – премиер на Унгария пристигна в Москва с делегация унгарци.

Посланиците на страните с посолства в руската столица също отдадоха почит на Михаил Горбачов. Открояваше се присъствието на посланиците на Великобритания, на САЩ, на Япония, Испания, Германия и Франция.



Президентът Владимир Путин изпратил огромен венец с националния флаг на Русия. Той не присъствал на прощалната церемония. Но Дмитрий Медведев пристигнал.

Изпратиха Михаил Горбачов и с военни почести Сн: БГНЕС

Държавникът Горбачов е първият и последен президент на СССР. Неговата политика довежда до края на Студената война и до мирното оттегляне на КПСС от властта на СССР, както и до разпадане на Съветския съюз.

Горбачов  слага край на Варшавския договор. Минимизира контрола на Москва върху Източна Европа. Следва падането на Берлинската стена и обединението на Германия.

Изважда съветските войски от Афганистан. Освобождава руската пресата от държавен контрол, отключва пазарната икономика, припомнят от “Дойче веле”.

Идва на власт през 1985 г. и незабавно Горбачов започва вълна от политически и икономически реформи, които са насочени към модернизиране и демократизиране на Съветския съюз. По онова време страната е изправена пред сериозни кризи, припомни Франс прес, която също съобщи за кончината на “бащата на съветската перестройка”.

Държавникът е привърженик на политиката за сближаване на Русия със Запада, затова е носител на Нобелова награда за мир през 1990 г.

Между 1990 и 1991 г. е президент на Съветския съюз, подава оставка на 25 декември 1991 г., което довежда до разпадането на СССР, припомни АФП.

Михаил Горбачов беше погребан в Новодевичиевото гробище в столицата Москва. Там семейството притежава парцел. Там е погребана и неговата съпруга Раиса Горбачова, съобщи ТАСС.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.