Да си поговорим за регистрацията на фирми

0
125

Да си поговорим за регистрацията на фирми

За да може да се извършва каквато и да е търговска дейност е необходимо да притежавате фирма. Най – често фирмата представлява организация, в която хора събрани в името на една обща цел работят заедно за постигането и.

За да започне да работи една фирма обаче преди това е необходимо да се регистрира фирма и да се осигурят средства за начален капитал. Началния капитал се осигурява от лицето или лицата, които регистрират фирмата.



Фирмата не е физическо лице, а е юридически субект и е позната още и под наименованието търговско дружество. Съществуват няколко различни юридически форми на търговски дружества като събирателно дружество, акционерно или командитно дружество, като основните разлики между тях са в началния им капитал, организацията и отговорността на техните съдружници.

Дружества от вида ООД и АД сами отговарят за своите задължения и в случай на задължения към кредитори съдружниците губят своите начални вложения във фирмата, без обаче това да се отрази на личното им имущество.

При търговските дружества СД и КД ( събирателно и командитно дружество ) съдружниците отговарят за задълженията на фирмата и в случай на фалит или задължения към кредитори същите имат право да се обърнат към съдружниците, които да отговарят и с личното си имущество.

Регистрация на ЕООД се извършва от едно лице, като в този случай това е юридически субект и така отговорността за задълженията пада върху търговското дружество, но не и върху печалбите от неговата дейност. При ЕООД съдружниците в него ще изгубят единствено своите първоначални вложения, ако дружеството натрупа задължения към кредитори.

Различно е положението при регистрация на фирма ЕТ едноличен търговец, тъй като при тази правна форма едноличния търговец е физическо, а не юридическо лице и отговаря за задълженията на фирмата с цялото си имущество.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.