Иван Звездев приготвя сарми от прясно зеле и разкрива тънкостите

0
228

Една чудесна рецепта

Най-вкусните сарми от прясно зеле с кайма приготвя Иван Звездев

Докато киселото зеле втаса. Или когато вашето кисело зеле вече е свършило, това е вашето решение за вкусни зелеви сармички.

Първо трябва да подготвите зелето. Листата на прясното зеле са твърди. Не можете да свиете сармите директно. Затова трябва първо да ги бланширате.

Иван Звездев препоръчва първо да махнете кочана от зелката. Да я сложите в тенджера с вряща вода и сол. Можете да прибавите и целина. Варите за около 10 минутни. Докато листата на зелката омекнат. Водата не изливате в мивката. Тя ще ви трябва по-късно.

Идва ред на плънката. Можете да приготвите по този начин постни сарми или с кайма. Българският пот кулинар предлага рецепта за сарми с кайма.



За плънката трябва да нарежете лука на ситно. Да го запържите в  затоплен зехтин за една минута, докато лукът омекне. Прибавяте ориза. Пържите за още една минута. Добавяте каймата.  Запържвате я за кратко, докато промени своя цвят. Поръсвате с подходящи подправки – риган и магданоз, сол и черен пипер.

Технологията за приготвянето на сармите е както при употребата на втасало зеле.

Във всеки едни зелев лист слагате по 1 с.л. от готовата плънка. Завивате сармите. На видеото долу вижте как точно го направи Иван Звездев. След това редите готовите сарми в тенджера. Трябва да бъдат плътно една до друга.

Заливаме сармите догоре с водата, в която преди това сте попарили прясното зеле. Поливате със струйка зехтин. Ако нямате зехтин, използвате олио. Върху сармите поставяте чиния, за да останат притиснати в тендежрката.  Варите в продължение на 45 минути.

Не пропускайте видеото от култовата топ българска кулинарна поредица “Кухнята на Звездев – La Cocina Búlgara”.

По традиция българският топ кулинар дава още и все полезни кулинарни съвети. Те са необходими за всяко домакинство.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.