Велик празник почитаме на 7 май: Имате 3 повода да отидете на църква

0
1162

На 7 май честваме велик празник!

Той е свързан с Пресвета Богородица. Не пропускайте да отидете на църква. Имате 3 важни причини за това

празник
Задължително отидете на църква – Честит велик празник!

Денят на  “Пресвета Богородица ­ – Живоприемни източник” е важен празник, който честваме винаги през Светлия петък.

Това е  ­ първият петък след Христовото ВъзкресениеДенят е храмов празник  на църквата “Пресвета Богородица”, която е издигната  извън стените на Истанбул – в миналото Цариград.

Храмът се нарича “Живоприемен източник” – на турски “Балъклъ”. Новият храм, след разрушение на стария, е изграден през 1834 г.  и се нарича “Живоприемен източник”. В древните кондики е записана историята на стария храм, издигнат през 5 век.

*****През 5 век млад мъж на име Макелий се разхождал извън стените на Константинопол. Срещнал възрастен сляп старец, който търсел в гората чуден извор с лековита вода. Той помагал на слепите да прогледнат.

По внушение на Пресвета Богородица, младият Макелий повел дядото навътре в гората и там не намерили вълшебно изворче, а една локва с вода. Гласът на Пресвета Богородица накарал Макелий да намаже очите на дядото с калта от локвата и да му даде да пие. Слепите  очи на дядото се размърдали  и той  започнал да вижда за пръв път от много години.

*****

Минали още няколко години и младият Макелий бил възкачен на престола на Константинопол като император Лъв I.

iztochnik
Пресвета Богородица – Живоприемни източник – чудотворна икона, на която можете да се помолите за здраве

Едно от първите неща, които направил младият император Лъв I, било да изгради чешма. През нея да тече лековитата вода, която бликнала от  локвата, посочена  от Пресвета Богородица. Там издигнали голяма и красива църква.

Когато църквата била готова и осветена, император Лъв I отново чул гласа на Божията майка. Тя обещала, че ще лекува всеки вярващ, който отиде болен в този храм. Трябва само да се помоли горещо, да пие от водата и да измие своето тяло.

Така и станало. През годините много болни получили изцеление от безброй болести, затова днес празнуваме този велик празник.

Сред болните били и самият   император Лъв I, който имал камъни в бъбреците. Неговата  съпруга  Теофана също. Неговият брат Стефан, който страдал от охтика – туберкулоза.

Светите патриарси Тарасий Цариградски и Йоан Йерусалимски Милостиви също ходели при вълшебната чешма, за да лекуват своите телесни страдания.

С помощта и застъпничеството на Пресвета Богородица в храма били успешно лекувани  ­много болести. Безплодие, течения, кръвоизливи, рак, циреи,  рани, огнища,  червен вятър,  червени отоци, различни кожни болести и други.

Най-голямото чудо, което се случило при “Пресвета Богородица – Живоприемни източник” е свързано с един моряк. Морякът  Тесалия се разболял и починал на кораба, докато пътували към  Константинопол. Неговата цел била да достигне до вълшебната вода, за да се излекува.

Виждайки, че няма да доживее, морякът заръчал на своите другари да отнесат и да погребат тялото му близо до Живоприемния източник. Но преди да го положат в земята, да го полеят с водата от извора.

Останалите моряци изпълнили предсмъртната воля на Таласия. Когато излели върху бездиханното тяло 3 ведра с лековита вода, той оживял.

*****

Християнският празник “Пресвета Богородица ­ – Живоприемни източник” е велик. Той е свързан със здравето, силата на човешката вяра и необятната  сила на Божията майка.

На 7 май имате 3 повода да отидете на църква.

Първо – за да почетете 5-ия ден след Възкресение.

Второ – за да се поклоните на празничната икона и да си запалите свещички за здраве.

Трето – за да си налеете от светената вода, която специално на този ден светяват в храмовете – тя има голяма сила.

Наръсете с нея домовете и работните си места. Но без банята и тоалетната. Наръсете около входната врата, за да изчистите лошите енергии. Наръсете леглата, на които спите. Наръсете и вас самите за здраве.

*****

Подуянският манастир в София носи името “Света Богородица – Живоприемни източник”. На Светли петък той има храмов празник.

Освен едно красиво духовно място, Подуянският манастир има и историческо значение.  В него са се венчали обичаният  поет Пейо Явор и Лора Каравелова.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.