Факти за кредитния лимит, които трябва да знаеш

0
173

Факти за кредитния лимит, които трябва да знаеш

 

Един от най-честите въпроси на хората, които за пръв път използват кредитна карта са свързани с кредитния лимит. Какво означава той, защо е важен и как ефективно да го управляваш.

В  този материал сме подготвили няколко факта за кредитния лимит по твоята карта, с които е добре да си запознат.

Източник на изображение: AdobeStock



Преди да преминем към тях обаче, ще разясним какво всъщност представлява кредитният лимит. Това е максималната сума, отпусната от кредитора по твоята кредитна карта, която можеш да използваш.

Наличието на по-висок кредитен лимит ти дава възможност да разполагаш с повече средства. И все пак, ако имаш склонност към импулсивно пазаруване и прекомерно харчене на пари, високият кредитен лимит по-скоро няма да ти бъде от полза.

След като разгледахме какво стои зад понятието „кредитен лимит“, разбери има ли възможност за вдигане на лимит по кредитна карта и още полезни факти, които ще ти помогнат да го управляваш ефективно.

Финансовата институция определя размера на лимита по кредитната ти карта на база на няколко фактора.

Когато кандидатстваш за кредитна карта, в повечето случаи решението за одобрението се взима на база кредитоспособността ти.

Същото важи и за размера на кредитния лимит, който ще ти бъде отпуснат.

Кредитоспособността при различните финансови институции се калкулира на база различни скоринг модели.

Често обаче факторите, които я определят са: месечни доходи, кредитна история, наличие на задлъжнялост, възраст, образование, наличие на постоянен трудов договор.

Ако работиш на постоянен трудов договор, имаш добра кредитна история и добри доходи, вероятността да получиш одобрение за кредитна карта и сравнително висок лимит е по-голяма.

Можеш да използваш кредитния си лимит повторно, ако платиш поне минималната дължима сума.

Кредитните карти представляват револвираща кредитна линия. Това означава, че за да можеш да я използваш повторно, трябва да бъде погасена поне минималната дължима сума в уговорените в договора ти срокове.

Ако например – кредитната ти карта е с лимит от 1000 лева, а минималната вноска е 10% от одобрения лимит, то на падежна дата трябва да платиш минимум 100 лева.

Само след това ще можеш да използваш картата си отново.

Можеш да увеличаваш кредитния си лимит.

За тези, които обичат да харчат, кредитният лимит може да бъде мярка срещу безразборни покупки.

Тези, които умеят да го управляват ефективно и плащат задълженията си изрядно, по-високият кредитен лимит може да даде възможност за по-голяма покупателна способност.

Ако не си сигурен какъв тип потребител си, можеш да започнеш с по-нисък лимит, за да свикнеш да го управляваш правилно.

След това, можеш да заявиш увеличаване на лимита на кредитната карта от финансовата институция.

Ако си изряден кредитополучател, по-скоро няма да има причина за отказ. И все пак, не забравяй, че има и други фактори от които зависи това.

Процедурите по увеличаване на лимита са различни при различните кредитори. В повечето случаи е достатъчно да се свържеш с издателя си по телефон или мейл, за да заявиш.

Минималната дължима вноска може да се определя от размера на кредитния ти лимит.

Точно така. Някои картоиздатели определят минималната дължима сума като като процент от използваната сума.

Други пък я изчисляват като като процент от одобрения кредитен лимит. В тези случаи трябва да си наясно, че увеличаването или намаляването на лимита ти може да се окажат по-важни, отколкото подозираш.

Трябва да имаш предвид, че по-високата МДС може да направи управлението на кредитната карта по-трудно.

Ето защо, още когато избираш своята кредитна карта, проучи условията внимателно. Така ще ти бъде по-лесно да поддържаш или изградиш стабилно финансово бъдеще.

Да увеличиш ли кредитния си лимит?

Колкото и добра финансова култура да имаш, трябва да знаеш, че всеки непланиран разход може да се отрази негативно върху семейния бюджет.

Както споменахме, по-високият лимит може да увеличи разходите по кредитната карта и да попречи на ефективното управление на парите ти.

По-ниският кредитен лимит може да се окаже недостатъчен за покриване на по-големи разходи. Това от своя страна ще те принуди да търсиш допълнителни източници на кредитиране, което също има вероятност да увеличи месечния разход.

Разбери как се определя минималната погасителна вноска по твоята карта – като процент от кредитния лимит или като процент от използваната сума.

Ако избереш карта, при която минималната месечна вноска се определя по втория начин, ще можеш да разполагаш с по-висок лимит. В същото време, ще можеш да управляваш разходите по-лесно и ефективно.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.