Ето къде е скрито древното познание за света и за нас (ВИДЕО)

0
627

Древно познание за света и за нас съществува, но то е пръснато на много места по планетата. Ето кои са най-важните и значими източници на познание

Като един от първите и големи центрове за познание, невероятно модерен в древността, а ако беше оцелял през вековете вероятно и днес е Александрийската библиотека в Египет.

За съжаление тази духовна съкровищница била запалена от един луд. Днес отново е направена Александрийска библиотека с голям обем книги, но едва ли в нея се съхраняват толкова безценни трудове като онези, които са погинали в миналото.

Друг интересен източник е Критската плочка, научихме от известния проф. Бойко Рангелов в предаването „Въпрос на гледна точка“.

В университет в САЩ се съхранява древен ръкопис от 30 страници, който все още не е разчетен.



Той представлява различни рисунки и знаци. Никой все още не е успял да го разчете, въпреки мощната дешифрираща техника включително и на военните в САЩ.

rakopisi
Древното познание е скрито на много места по света, включително и у нас

У нас се намира ситовският надпис.  Едно интересно видео за него можете да изгледате ТУК.

Но въпреки, че толкова много уникални артефакти по целия свят не са били разчетени, проф. Бойко Рангелов е оптимист, защото вярва, че човечеството все още не е дорасло да ги разчете. Когато дойде подходящото време, това ще се случи.

Стойчо Керев постави въпроса за Мадарския конник. Той смята, че неговите послания все още не са правилно разчетени, не поради неграмотност, а защото някой има интерес това да не се случи правилно.

Независимо, че живеем в 21 век, трудно е човек, пък бил той и най-великият учен да казва, че е разгадал дадена историческа мистерия, защото има специалисти, които дават свое тълкувание на определени находки и бранят това знание като всемирно.

Но проф. Бойко Рангелов казва, че е важно ние като общество да браним и да пазим намерените древни надписи и други артефакти, защото те трябва да достигнат до бъдещите поколения, които вероятно ще могат с точност да узнаят каква е закодираната в тях информация.

************

В световен план има няколко огнища на мъдростта, както ги определи проф. Бойко Рангелов, в които е събрана огромна по обем информация.

1. Ватикана – там се пазят със зъби и нокти ръкописи, които съвсем не са достъпни за много учени.

Директорът на ватиканската библиотека е вторият по важност Божий служител след папата. Той определя кой и кога да получи някакъв достъп до тези ръкописи.

2. Британският музей

В него се съхранява Четвороевангелието на Иван Асен. За съжаление това безценно произведение стои разгърнато само на една страница във витринката, а в него е закодирана изключително важна информация за миналото.

3. Хранилището Матенадеран в Армения 

Матенадеран  е сграда, в която се съхраняват повече от 8 000 ръкописа от далечното минало до наши дни.

4. Библиотеката на Тринити колидж в Дъблин

Там се съхранява древната „Книга на келтите“, написана в година 1000 сл. Хр.

Книгата е сканирана и всеки, който влезе в сайта на Тринити колидж, може да разгледа Book of Kells.

otec-pahomi
Дядо Пахомий (1922-2008) зорко пазеше безценните книги и се грижеше за тях като за живи същества

5. Библиотеката на Зографския манастир на Атон

Там се съхраняват книги от 8 век и ноти от времето на Свети Йоан Кукузел.

Библиотеката представлява каменно здание, за да може при евентуален пожар или друго бедствие, тези безценни ръкописи и книги да оцелеят.

До март 2008 г. библиотекар и пазител на това безценно съкровище беше йеросхимонах Пахомий или както беше известен като дядо Пахомий. Той се грижеше с невероятна любов за всяка една от тези безценни книги сякаш бяха негови деца.

По принцип в библиотеките на всеки български манастир или църква има поне по 1 интересна древна книга, от която може да се научи много за историята.

 6. Веда Словена

Веда Словена представлява сборник с български народни песни, които датират  от предисторическата и от предхристиянската епоха. Те са важен източник на любопитна информация.

Още любопитни факти ще научите лично от проф. Бойко Рангелов на видеото.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.