5 безопасни начина за премахване на крусти

0
274

5 безопасни начина за премахване на крусти

По главичката на Вашето сладко и чистичко бебче –  толкова чистичко и сладко, че направо да го схрускаш, изведнъж забелязвате някакви неприятни жълтеникави корички, сякаш отдавна не сте го къпали! Какво е това?! Спокайно, майчета, това са най-обикновени бебешки крусти, които не бива да Ви тревожат. Те се появяват обикновено при новородените и кърмачетата и освен по темето, можете да ги забележите и по някои гънки на тялото на бебето.

Крусти може да се появят и ако имунната система на Вашето бебе реагира прекалено много на наличието на дрожди по скалпа. Тази свръхреакция причинява възпаление.

Крустите не са нищо сериозно – нито са опасни,  нито заразни.



Само дето косичката на Вашето бебе може да стане малко по-сплъстена заради тях, но това състояние няма да причини плешивост или дълготраен косопад.

Крустите засягат предимно малки бебета. Може обаче да се срещне и при по-големи деца, тийнейджъри и възрастни и тогава се нарича себореен дерматит.

Симптоми

Крустите  изглеждат като бледожълти, мазни или восъчни люспи или корички по гърба или темето на бебешката главичка. Понякога те могат да се разпространят по веждите и зад ушите на бебето. Някои кърмачета дори го получават върху торса си.

Когато се опитате да отлепите тези неприятни люспи или корички, това става трудно, а  под тях може да забележите възпалена или раздразнена кожа.

За щастие, крустите нито сърбят, нито са болезнени за бебето Ви и то не ги усеща. Ако обаче обривът сърби и не изчезва, може да се окаже  екзема.

По главичката на бебето са с появили крусти – трябва ли да го заведете на  лекар?

Вероятно не. Но все пак е добре да потърсите педиатър, ако:

  • Състоянието на скалпа не се подобрява две седмици след лечението, описано по-долу.
  • Кожата под или около коричките е възпалена или сълзяща.
  • Забелязвате разпространяващ се обрив в засегнатите области.
  • Вашето бебе чувства дискомфорт от коричките по главата, сърбят го и то се опитва да ги чеше.
  • Трябва също така да го заведете при личния лекар, ако не сте сигурни дали тава са крусти или бебетото има признаци на инфекция, включително треска, умора или лошо хранене.

Крустите  не се нуждаят от обработка. Обикновено изчезват от само себе си в рамките на няколко месеца след раждането, тъй като дотогава хормоните на майката ще напуснат окончателно тялото на Вашето бебе.

Ако все пак тези досадни люспи Ви дразнят естетически и искате да се отървете от тях, тук ще Ви покажем 5 безопасни начина за премахване на крусти:

  1. Редовно масажирайте главичката с бебешко олио или вазелин, преди да изкъпете бебето си.

2. Можете също така да добавите масло за баня към водата във ваната преди къпане.

3. Използвайте мек бебешки шампоан, за да ги измиете. С течение на времето коричките ще омекнат и ще се отлепят. Понякога Вашият личен лекар или детската/семейната Ви медицинска сестра може да препоръчат шампоан против пърхот без рецепта. Това може да раздразни кожата и очите на бебето, така че трябва да го разредите във вода, преди да го използвате. Третирайте с него Вашето бебе не повече от 2 седмици.

4.Люспите ще паднат по-бързо, ако ги почиствате редовно с памучен тампон или мека бебешка четка за коса. Не ги насилвайте, защото това може да разкървави кожата на главичката.

5.Ако крустите са възпалени, Вашият личен лекар може да предпише комбинация от мек кортикостероид и хидратиращ крем. Нанесете крема върху бебешката главичка. Обърнете внимание и на написаното върху тубата или опаковката.

Не се притеснявайте, ако крустите се появят отново след лечението. Това просто означава, че жлезите на бебето все още произвеждат допълнително мазнини. Бебешките крусти  трябва да се изчистят и сами до 6-12 месеца.

Снимки: pixabay.com

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.