Лековита вода тече в обновен български манастир и лекува 20 болести

4
1139

Освен духовно здраве, в почти всеки български манастир човек може да получи и физическо здраве от лековитата вода, която тече там

Един такъв уникален манастир носи името на Светите безсребреници и лечители Козма и Дамян.

Св. Св. Козма и Дамян усвоили изкуството да лекуват. Те били невероятно талантливи, но техният учител им завидял и ги унищожил.

Те са наречени безсребреници, защото не вземали пари от болните хора, на които с билки и с молитви връщали изгубеното здраве.

От няколко години в българския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“, разположен до с. Гигинци (Пернишко) живее младият и амбициозен монах Никанор, който преди да се замонаши бил брокер на Уол Стрийт.



Той направи изключително много, за да възстанови рушащия се манастир и днес той е един невероятно красив и уютен Божий дом.

giginski-manastir
Това е аязмото на Гигински манастир с лековита вода

Според историческите факти, Гигинският манастир е един от най-древните на територията на страната.

Казват, че Светата обител е основана от монаси, последователи на Свети Йоан Рилски Чудотворец.

Те били вдъхновени от духовния подвиг на светеца и направили своето монашеско братство около стара римска крепост.

Там заживели в уединение, молитви и пост.

По-късно построили църква, а след това издигнали и цял манастирски комплекс.

Манастирът действал до 18 век, когато изгорял от пожар.

Новият манастир е издигнат от монаси от Атон, които построили новата Света обител близо до древен лечебен извор.

otec-nikanor
Познавате отец Никанор от предаването „Вяра и общество“. Благодарение на неговия бизнес опит, манастирът днес е изцяло обновен 

От 1800 г. до 1960 г. Светата обител действа като манастир. После народната власт го национализира и го превръща в детски лагер, в наказателна колония и дори в обор.

И така до 1998 г., когато манастирът е върнат на БПЦ и в него се заселват монаси.

Благодарение бизнес уменията на младия монах Никанор, манастирът печели проект за финансиране.

Днес в него отглеждат стадо биволи, от чието мляко произвеждат различни млечни продукти.

Отново с пари от ЕС са възстановени църквата и манастирските килии, оправен е дворът и е издигната каменна беседка с бели колони и червени тухли, които много напомнят на двора в българския Зографски манастир на Света гора, Атон.

Лековитата вода в Гигинския манастир извира  от корените на стар дъб в двора на Светата обител.

Водата лекува очни болести, но тя е полезна за страдащите от стомашни болести, бъбречни и костни проблеми,  проблеми с жлезите с вътрешна секреция, укрепва имунната система и кръвта, успокоява нервната система.

 

сподели бутон

loading...

4 КОМЕНТАРИ

  1. За първи път чух за манастира преди 7-8 години. Съпругът ми тъкмо си беше изгорил окото с циментово мляко и водени от болка и отчаяние отидохме там. Беше късно привечер, нямаше още хора, беше направено само аязмото, иначе сградите бяха старите плетеници останали от памтивека. Запалихме свещички в малката черквичка, наляхме си вода, взехме си биволско мляко от монасите и си тръгнахме малко по-спокойни. Върнах се отново след няколко години – всичко беше променено – нямаше и помен от спокойствието. Направено е красиво, лъскаво и скъпо. Появили са се каравани, предлагащи биволски деликатеси и бира, магазинче продаващо киселото мляко и сувенири, а най-евтината свещичка струва 1 лв.. /Същата оная свещичка, която в обикновена черква е 0.10 ст, а на едро даже 0.03 ст.!/. В душата ми се появи и остана блудкав вкус на търгашество с вярата на на хората, които прииждаха водени от болката и страданието си… А патрон на малката стара черквичка са „Св. Св. безсребреници Козма и Дамян“….

    • За първи път посетих манастира на 18-ти април т.г. Направи ми силно впечатление лукса и твърде високите цени. За продуктите от биволско мляко съм съгласна да са по-скъпи защото разбирам, не е лека и проста работа да отглеждат биволи имат си разходи да ги изхранват и отглеждат, но свещичките например са от левче нагоре, сувенирчетата от 3 лева нагоре а също всичко останало,което предлага магазинчето е с доста висока неоправдана цена. Определено си тръгнах с мисълта,че и тук са го ударили на печалбарство…….

  2. От години посещавам мястото със семейството си не само на празници. За мен няма значение какво продават в магазинчето и на какви цени. Важни са красотата на природата и усещането за покой . Атмосферата е неповторима. Всеки път си тръгвам от там заредена с положителна енергия и със сигурност малко по – добра.

  3. На малка Богородица имах щастието да посетя манастира,бях очарована от красотата,носих дарове ,които оставих в малката църква там беше едно младо момче на име Пепи,от което се възмутих, и не само аз . Исках да се докосна на мощите на Кузма и Дамян ,тъй като имам проблем,но момчето ми отговори ,че се намират в голямата църква зат олтара ,но там влизат само мъже, единственият човек който може да ги изнесе е той,но той не желае.Коментара зад гърбът ми беше -Омръзна ми от бабички. В такава свята обител това момче трябва да се осмири или мястото му не е там.Въпреки неговото отношение си тръгнах заредена с положителна енергия.ОТЕЦ НИКАНОР, МОЛЯ НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НЕЩО ПОДОБНО ДА ПРОДЪЛЖАВА, АМИН

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.