На 14 април не се консумира никаква червена храна

0
178

Съвсем не е случайно

На Разпети петък никаква червена храна не се консумира, Сн: ФБ

 

Неяденето на храни с червен цвят е знак на почит и уважение. На признателност към саможертвата на Сина Божий да изкупи греховете на човечеството. А изкупуването на греховете е станало с проливане кръвта на най-чистия и свят човек на Земята.

През 2023 година на 14 април е Разпети петък. Най-черният и най-тъжен ден в историята на християнството.

На Велики четвъртък вечерта се състояла Тайната вечеря.

Иисус Христос събрал своите най-верни 12 ученика. По-късно наречени Свети апостоли.

Извършва няколко много важни ритуала. Единият е измиване краката на всеки един от тях. По този начин показал какво означава истинско смирение.



На самата трапеза разчупил хляб и казал, че това е неговата плът. Дал вино на своите ученици  и им казал, че това е кръвта на Сина Божий. По този начин те ще се причестяват.

После споделил, че един от тях ще го предаде на властите. Учениците били шокирани от чутото.

След края на вечерята Иисус Христос се отправил в Гетсиманската градина и започнал да се моли. Не след дълго пристигнали стражари и го отвели.

Както казал по-рано вечерта, един от неговите ученици ще го предаде. Всички знаем, че това е Йуда. Той бил подкупен от управата и срещу 13 сребърника обещал да издаде своя Учител.

Уговорката била следната. Когото Йуда започне да целува по бузите, това е Иисус. Така и станало. Затова предателството и лицемерието се нарича днес още “целувката на Йуда”.

Заловеният Иисус бил затворен в тъмницата. На следващия ден трябвало да се реши неговата съдба.

Управникът Пилат Понтийски не искал да осъди на смърт заловения млад мъж. Иисус Христос бил тих, кротък и смирен.

Тълпата вън крещяла като подивяла да бъде разпънат.

Пилат не искал да цапа своите ръце с кръв. И приложил древен ритуал. Публично измил ръцете си в съд с вода и оставил народа да реши съдбата на Иисус, Сина Божий.

Обезумялата тълпа била единодушна. Иисус Христос трябва да бъде осъден на гибел.

Набързо сковали огромен дървен кръст. Накарали Сина Божий сам да го занесе до Голгота, където по-късно да бъде разпънат на него.

За да бъде унижението още по-голямо, решили неговият мъченически кръст да бъде сложен между кръстовете на двама истински престъпници.

Когато приковали Иисус към дървения кръст с огромни пирони, на главата му сложили трънен венец. Когато издигнали кръста, един войник забил копието си в ребрата му. Кръвта на праведника потекла. През цялото време Иисус изтърпял невиждани подигравки. Цялото това невиждано физическо и емоционално страдание понасял с непознато смирение. А последните му думи били “Прости им, Господи, те не знаят какво вършат.”

Докато Иисус търпял мъката, болката и униженията, неговата майка Пресвета Богородица и Мария-Магдалина станали свидетели на цялото поругаване и цялата нечовешка драма. И най-лошото било, че не можели да сторят абсолютно нищо, за да спасят Иисус или поне да облекчат неговите страдания.

Двете жени стояли до бездиханното тяло, докато войниците го смъквали от кръста, за да го занесат в пещерата. Сложили на входа огромен камък и войници, които пазели вън, за да не влезе някой при него.

За християните Разпети петък продължава да бъде черен ден. Те оценяват върховната саможертва и върховното човеколюбие на Иисус. Да се роди, за да изкупи осъзнато натрупаните грехове на цялото човечество. Да изтърпи всичко в името на милионите хора по света.

Малцина биха дръзнали да извършат такава огромна саможертва, при това за напълно непознати хора.

Християните засвидетелстват своето уважение към саможертвата на Иисус по няколко начина.

Единият е свързан с казването на молитви. Другият е храната. Най-ревностните християни не приемат храна и не пият вода. Но не всеки е в състояние да го направи. Особено хората със здравословни проблеми.

Но пък всеки може да не яде червена храна и да не пие червени напитки. В момента има спанак, лапад, зелени салати и прясно пролетно зеле. Зелен фасул, леща, грах. Храненето няма да ви бъде проблем.

Също така не обличайте дрехи в червен цвят. А поради изключителната важност на Разпети петък, се спазва строга дисциплина. Не се пере, не се чисти на този ден. Не се шие, не се плете. Само се месят домашните козунаци.

По традиция в храмовете изнасят плащеницата за поклонение. Вярващите се провират под масата с плащеницата за здраве. В храмовете раздават осветен здравец и пролетни цветя за здраве.

Светата плащеница ще бъде извадена в храмовете и поставена както до сега пред Светото разпятие.

Вярващите няма да се провират и няма да я целуват. Могат само да й се поклонят на разстояние и да си запалят свещичка за здраве.

Около храмовете ще има полиция, за да следи да няма струпване на хора, а вярващите да носят предпазни маски на лицата си.

През целия ден на Разпети петък църковните камбани бият с траурна мелодия. Старите хора казвали, че дори животните усещат колко е тъжен този ден. Някои от тях не искат да се хранят. Други притихват и се скриват. Птичките спират да пеят. Не свиват своите гнезда.

На Разпети петък много вярващи ще запалят своите кандила пред иконите вкъщи. Ще запалят и свещи.  Бъдете внимателни. Гасете ги, когато трябва да излезете до магазина или когато легнете да спите, за да не станат пожари. Това предупреждение отправят всяка година по време на редовен брифинг от Щаба на МВР.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.