Признание: Крал Чарлз Трети награди двама българи с ордени на Британската империя

0
186

Изключително признание

Крал Чарлз Трети, Сн: ФБ

Причината за тези високи отличия е изключителният им принос за утвърждаване и укрепване на двустранните отношения между Англия и България.

Информацията е оповестена от Британското посолство в София и цитирана от Дарик.

От институцията информират, че такива почетни отличия се присъждат само на лица, които не са британски граждани или жители от Общността на нациите. Но в същото време имат съществен и важен принос за развитие и утвърждаване на отношенията между Обединеното кралство и тяхната родна страна.

Член на Ордена на Британската империя (MBE) се присъжда за изключителни заслуги или постижения за дългосрочно и съществено въздействие. Тези заслуги, са такива  които могат да служат като полезен пример. Орденът на Британската империя се присъжда за практически заслуги, свързани с местната общност.



Тези високи британски отличия се присъждат от британския крал или кралица. Отличените  лица са предложени от министъра на външните работи и на развитието, както и по въпросите на Британската общност, е посочено в съобщението.

Единият българин е Стефан Китанов, а вторият удостоен с високата чест е  Валентин Въльовски.

Стефан Китанов е създател и настоящ директор на Международния филмов фестивал „София Филм Фест“. Българинът става Почетен член на Ордена на Британската империя (MBE). Високото отличие му се присъжда за представяне и популяризиране на британското кино в България. И това се случва в продължение на 30 години.

През 1996 г. Стефан Китанов в сътрудничество с Британския съвет запознава българските зрители с „Монти Пайтън„. Представянето е реализирано на филмов фестивал, който е посветен на британската комедийна група.

След 1996 г. следват и други кино фестивали с участието на британски филми.  Впоследствие, това успешно сътрудничество прераства в София Филм Фест.  София Филм Фест се утвърди като  едно от най-значимите български културни събития днес. Успя да си извоюва славата на водещо филмово събитие за Централна и за Източна Европа. И днес София Филм Фест продължава да представя филми от британското кино. Както и инициативата на Британския съвет със заглавие „Пет филма за свободата“.

Валентин Въльовски е градинар в резиденцията на Британското посолство в град София. Той е отличен  с Медал на Британската империя (BEM). Отличието му се връчва за принос в укрепване на британско-българските отношения.

От дипломатическата мисия в София посочват, че вече 30 години Валентин Въльовски  поддържа и се грижи за градината на резиденцията на британския посланик в София. Благодарение на полаганите грижи, днес тази градина е приемана за най-добрата представителна градина в България.

Градината е разположена на площ 1,5 акра. В нея са засадени 38 дървета от 13 вида.  Цъфтят 30 пълзящи рози в различни цветове от 15 сорта. Има 300 розови храста от 40 сорта. Сред тях са характерните английски сортове Rosa Glauca и Princess Charlottе (наречена на дъщерята на принц Уилям и на принцеса Катрин.

През 1998 г. крал Чарлз посещава България в качеството си на принц на Уелс по покана на Симеон Втори Сакскобургогтски.  Принцът на Уелс тогава засажда орех, който днес е превърнат в главен елемент на градината от българския градинар Валентин Въльовски.

Британците отделят изключително внимание на природата. Природата на Острова е протектирана от британското кралско семейство. Около резиденциите на британските владетели има огромни и красиви паркове с уникални цветя, растения, храсти и дървета. Такива красиви градини има оформени във всички обществени паркове в Лондон.

Затова работата на градинаря Въльовски е оценена толкова високо. Той е специалист и редовно  обменя опит с неговите колеги от Кю гардънс и Хамптън корт Лондон. Валентин Въльовски редовно споделя неговите познания в областта на градинарството и помогна на местно училище да реализира своя собствена градина, казват от Британското посолство в София.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.