Уникална находка в основите на нов търговски център

0
274

Строителите се натъкнаха на нещо нетипично, а археолозите го определиха като уникална находка, докато изкопаваха основите на нов търговски център

Това е нещо неочаквано и неподозирано, че е съществувало вече 300 години. Върху този 3-вековен кораб до 2001 г. се издигаха кулите близнаци в САЩ, които бяха разрушени при акт на терористи.

Тогава загинаха много невинни хора.

находка
Уникална находка се появи в основите на търговски център – ясно личат гредите на древния кораб

През 2010 г. започна изграждането на нов търговски център, който носи името „Един свят“ (One World Trade Center).

Докато строителите изкопавали основите на 6 метра под земята, те попаднали на останки от древен кораб.



На място пристига екип от археолози, които внимателно разчиства почвата, за да може да извади останките от невероятната находка, да ги консервира и да ги датира.

След направените изследвания се оказало, че корабът е направен с дървен материал от  горите, които се намирали във Филаделфия. Те били изцяло изсечени през 1773 г., писаха в http://hicomm.bg.

Дървеният материал е използва за направата на различни по големина кораби, затова и Филаделфия се е наложила като един от най-значимите центрове на корабостроене в САЩ в миналото.

Специалистите определили, че откритият  кораб – една уникална находка,  е бил построен да се предвижва в плитки води, в които има камъни и подводни скали.

Бил е използван между 20 до 30 години, след което бил трайно закотвен на място в миналото, близо до което днес се намира в Манхатън улица „Грийнуич“.

През последните години на 18 век, върху кораба се натрупали пръст и боклуци. Те го предпазили от тотално изгниване и го съхранили цели 3 века, за да бъде открит отново, писаха в  Archaeology Magazine.

Още преди да се появят останките от кораба, археолозите събраха порядъчно количество стари предмети и други любопитни артефекти като бутилки, керамични съдове, прибори, дори обувки.

Но не можеха с точност да кажат към кой исторически период принадлежат. Едва, след като се появи и тази уникална находка – древният кораб, учените категорично датираха периода.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.