Честит Имен Ден на 2 май 2015 г.! Предстоят големи национални тържества (ВИДЕО)

1
576

На 2 май почитаме паметта на един изключително важен за нашата история българин. По този повод ще бъдат организирани тържества. Честит Имен Ден!

През 907 г., на 2 май приключили земните дни на българския цар Борис Първи, който покръстил българския народ и го направил част от голямото християнско семейство.

След като се представил пред Господа, както казват свещениците, българската църква канонизирала Свети цар Борис, който приел духовното име Михаил.

Когато възрастта напреднала, Свети цар Борис се отказал от престола и станал монах. Първо на престола се възкачил по-големият от синовете Владимир – Расате, но той направил опити да върне езическите обичаи като потъпче духовните успехи на своя баща.

pliska-krustenie
Свети цар Борис приема Свети кръщение, с което става християнин
pliska-boris
В Плиска има малък параклис – иконата на Свети цар Борис

Тогава се наложило Свети цар Борис да напусне за известно време манастира, отново да седне на престола, за да може да въдвори ред в страната.



Самият Владимир – Расате бил изпратен в тъмница и ослепен. Това жестоко наказание е заради опитите да извърши държавна измяна.

След това на престола застава цар Симеон Велики, който ще донесе велики победи на България и по негово време  страната ще живее в Златния век.

Свети цар Борис – Михаил отново се върнал в манастира, където живял до последния си дъх.

pliska-boris
Светите братя Кирил и Методий
pliska-boris
„Дворецът на буквите“ ще бъде официално открит на 2 май

 

Имен ден на 2 май празнуват Борис, Борко, Борил, Борка, Бориса, Борислав, Борислава, Боряна,  Борица.

**********

На 2 май 2015 г. ще бъдат организирани важни национални тържества в Плиска, за да бъде отдадена почит към делото на Свети цар Борис – Михаил Покръстител Български и във връзка с 1150 години от покръстването на българския народ.

pliska-boris
Свети цар Борис – Михаил
pliska-boris
Буквите

На тържествата ще присъстват Негово Светейшество патриарх Неофит Български, който ще води празничната Божествена света литургия.

Ще присъстват още президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов,  Симеон Втори, когато БПЦ признава като цар на българите, представители от Руската, от Гръцката и от Румънската православни църкви,  други висши църковни деятели и официални гости.

След приключване на Божествената света литургия всички ще се отправят към Голямата Базилика, разположена в комплекса „Старопрестолна Плиска”, където ще бъде открит „Дворец на кирилицата“, оформен по идея на Карен Алексанян – арменец, който живее в България.

Буквите са уникални, защото са изработени от камък туф, донесен от Армения и обработен от 12 майстори, под вещото ръководството на известния в цяла Европа скулптор Рубен Налбандян.

В миналото Хитлер правил опити да застави цар Борис Трети за замени кирилицата с латински букви, но цар Борис бил непреклонен.

Ако към 2 май 2015 г. българският народ продължава да пише на своята азбука, то голяма е заслугата за нейното опазване на Царя Обединител Борис Трети.

Вечерта на 2 май 2015 г. тържествата продължават във Варна  с грандиозен празничен концерт във варненската  опера.

На 3 май 2015 г. сутринта в катедралния храм на Варна Негово Светейшество патриарх Неофит ще отслужи още една тържествена литургия.

2 май 2015 г. е важен ден за всички християни в България, защото официално християнството навършва заветните 1150 години.

Ето защо трябва да се гордеем, че сме българи!

сподели бутон

loading...

1 КОМЕНТАР

  1. KOI 6TE MI ODGOVORI NA EDIN VAPROS. KOI I KOGA XRISTOS I BOG SA ISKALI YBISTVA V TQXNO IME. ZA6TO TRQBVA DA VQRVAM 4E S YBISTVATA NA BORIS TRQBVA DA BADE KANONIZIRAN. NE E LI EDIN OT NAI-GOLEMITE BG ZLODEI I V MOMENTA KARMATA VSE O6TE TEJI NA BG. NARODA-BLAGODARQ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.