Внимание! Опасни нокти се появиха на пазара дни преди баловете!

0
358

Изкуствените маникюри се поставят с токсично лепило, което е изключително опасно, тъй като е отровно. Пазете се от опасните нокти!

Броени дни преди настъпването на абитуриентските балове у нас на пазара се появиха множество изкуствени нокти, които се оказаха опасни за здравето на младите момичета.

Тези маникюри се поставят и прикрепят към нокътните плочки на момичетата с изключително опасно и отровно лепило, което може да доведе до редица здравословни проблеми.

Този проблем бе споделен в бюлетините, издадени от Европейската система за бърз обмен на информация за опасните стоки – RAPEX, цитирана от novini.bg.

По магазините у нас само за последните няколко седмици са се появили няколко разновидности на тези много опасни стоки, алармира в. „Телеграф”.



nokti-lepilo
Появиха се опасни нокти на пазара

След обстоен анализ е установено, че в лепилото, което се продава към изкуствените нокти, се съдържа от отровното вещество дибутилфталат или DBP. Това вещество е токсично и е вредно за репродукцията, предупредиха от Комисията за защита на потребителите.

Огромни количества от опасните изкуствени нокти са изтеглени от пазара, но все още тези продукти могат да се открият в малките магазинчета, в които се предлага ниско качествена и съответно евтина козметика като обекти за продажба на стоки за 1,00 лев и в различни онлайн сайтове за търговия.

Тези изкуствени маникюри се предлагат в изключително разнообразие на цветове и форми, най-често по 12 броя в опаковка.

Търговците твърдят, че тези стоки са предизвикали истински фурор сред младите момичета и абитуриентките, тъй като са евтини, ефектни и много лесно се поставят. Но проблемът тук е, че никой не се интересува от вредните последици, които девойките могат да си навлекат като използват този отровен продукт.

Към момента официалната информация от RAPEX оповестява, че в Европа използването на подобни вещества като тези отровни фталати, е напълно забранено, но в Китай все още много широко се използват. Подобно вещество често може да бъде открито и у детските играчки, тъй като то прави играчките много по-еластични и меки.

От Европейската система за бърз обмен на информация за опасните стоки алармират също така, че тези вредни вещества пряко влияят на репродуктивните способности на организма.

Това отровно вещество причинява затлъстяване при подрастващите, категорични са лекарите. И препоръчват на родителите на абитуриентките да бъдат изключително внимателни при избора на дъщерите им на разкрасителни и козметични продукти, да залагат само на стоки, за които са убедени в качеството и съдържанието им.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.