Честит Имен Ден на Гергьовден! Да не забравите народните традиции

0
606

Гергьовден е един от най-големите и обичани празници не само у нас. Честит Имен Ден! Не забравяйте за народните традиции

Свети великомъченик Георги е един от най-големите и най-известните светци  както за православните християни, така за католиците и за протестантите.

имен ден Гергьовден
Честит Имен Ден на Гергьовден!

Не случайно той е един от покровителите на православна  България, Гърция, Грузия, Черна гора, Сърбия,  но също така на католическите  Испания, Португалия и много други.

Почитта към Свети Георги в Англия е пословична. На негово има специален орден, който е обсипан с диаманти. Дава се в много редки случаи за особени заслуги към британската империя.

Джордж се е казвал бащата на кралица Елизабет. Джордж се казва и първородния син на принц Уилям и херцогиня Кейт. Принц Хари и Мегън ще се венчаят в параклиса „Свети Георги“ в замъка Уиндзор. А на английския флаг е изобразен кръстът на Свеит Георги.



На името на Свети Георги е кръстен единственият български православен манастир на Света гора, Атон – Зографският манастир.

Свети Георги бил военен в римската армия. В същото време изповядвал християнството, затова бил екзекутиран.

georgi-sv
Голямата чудотворна икона на Свети Георги от Зографския манастир

Имен ден празнуват Георги, Гошо, Гого, Гоце, Жоро, Жорж, Джордж, Георгия, Гергана, Гери,  Герга, Гинка,  Гина, Гана, Ганка, Генко, Генчо, Ганчо.  

Свети Георги е покровител на малкия черноморски град Каварна. Д-р Здравко Георгиев и неговата съпруга Кристияна, която беше една от осъдените на смърт медицински сестри в Либия, почитат особено много Свети Георги. Убедени са, че той ги е спасил от амбицията на Кадафи да ги екзекутират с присъда от съда в гр. Бенгази.

george-sv
Чудотворни мощи на Свети Георги

На Гергьовден се слагат клонки от бук на иконите вкъщи. Старият бук не се изхвърля в боклука, а в река или се изгаря.

За разлика от върбата за Цветница, която е ангажимент на храмовете, за да ги раздадат на вярващите, църквите не са длъжни да раздават клонки бук. Затова трябва  сами да си намерите бук.

За други интересни народни традиции на Гергьовден прочетете ТУК.

На Гергьовден празник има храбрата българска армия, доказала своя устрем в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.