Уникален кръст с инкрустации е открит при изкоп

0
485

Още една изключителна находка е открита в България, след като и един уникален кръст с инкрустации е намерен при изкоп

Докато извършвал строителни работи, работник копае основата за сграда и намира в пръстта интересен кръст.

Той имал доблестта да занесе находката в Националния исторически музей в София, където проф. Божидар Димитров го приема и прави изследване. Постъпката на човека е за пример, защото подобна ценност може да бъде търгувана скъпо в чужбина.

Но никой не трябва да посяга на Божиите светини, защото Господ наказва жестоко провинилите се.

Този изключителен кръст от сребро и инкрустации с полускъпоценни камъни е открит на място (между Петрич и гр. Сандански).  Вероятно там в миналото е имало православен храм, който е бил унищожен от турците.



кръст
Това е откритият уникален кръст, който ще бъде изложен в НИМ

Както сподели проф. Божидар Димитров пред БЛИЦ, изработката на открития кръст е толкова фина, колкото и на известния Рафаилов кръст, който се намира в Рилския манастир и когото можете да разгледате в детайли долу на видеото.

Разликата е в епохата, защото Рафаиловият кръст е бил направен доста по-рано от новооткрития.

След като безценният кръст бъде почистен от специалистите на НИМ, той ще бъде изложен заедно с други експонати – църковна утвар в изложбата, която предстои да бъде официално открита на 1 октомври 2014 г. (празникът Покров Богородичен) в НИМ.

Изложбата е посветена на 1 000 години от кончината на цар Самуил, който получил инфаркт в момента, в който видял неговите ослепени войници.

Преди 2 дена и Перперикон зарадва проф. Николай Овчаров с изключителна находка, която е без аналог в родната история и археология.

Находката е гроб и скелет на военен кон, погребан с изключителни почести. В гроба е намерена една монета от мед от 14 век и малки  медни пластини.

Повече за находката и снимка можете да видите ТУК. 

Българската история в миналото е била толкова славна, колкото самите ние не сме в състояние да си представим. Тази година във Велико Търново монтираха специален туристически асансьор тип лифт като на Цари Мали град, с който туристите лесно ще бъдат изкачвани  на историческия хълм Трапезица, където в миналото по времето на Второто българско царство живеели и работели висшите български духовници.

Затова откритият кръст при изкопните мероприятия още веднъж доказва колко важно място е заемала религията в живота на българите.

 

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.