Обраха мемориала на връх Шипка 80 години по-късно

0
400

В седмицата от 18 до 23 август предстоят големи национални тържества във връзка с боевете на Шипка, а ето че престъпниците изпревариха родолюбието и обраха мемориала

По информация на  kazanlak.com, откраднати са няколко безценни оригинални експонати. Това са 21 медала и ордена, джобен мъжки часовник, кокарда от един опълченски калпак.

Данчо Данчев – директор на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ сподели пред камерата на bTV, че  откраднатите експонати нямат голяма финансова стойност, но нямат аналог като история и емоционално присъствие в експозициите, защото са били притежание на храбрите ни герои.

Шипка
Обраха една светиня – мемориала на Шипка

Все още не се знае точната дата на кражбата. Вероятно това се е случило в неделя, когато там имало много туристи и посетители.

Новината е разочароваща по няколко причини.



Някой е имал наглостта да посегне и да си присвои подобни светини.

С огромен ентусиазъм жителите на Габрово и на Казанлък подготвят тазгодишните тържества, още повече, че внушителният монумент навършва 80 години от неговото построяване.

Най-зрелищната част от празнинствата ще бъде в събота – 23 август. Кражбата няма да попречи плануваните мероприятия да станат реалност, но тя ни кара да се замислим как пазим своята история и паметта на онези, които са пролели кръвта си за Свободата на бъдещите поколения.

Миналата седмица отново по bTV имаше разговори с Данчо Данчев по повод охраната на монумента Шипка. Както разбрахме тогава, за да бъде под охраната на МВР, музеят трябва да заплаща най-малко по 16 000 лева месечно.

Данчо Данчев сподели, че нито музеят разполага с такива финансови възможности, нито Министерство на културата.

Дано тази неприятна кражба да застави отговорните лица да намерят начин за охрана на уникалния исторически монумент на връх Шипка.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.