Успение Богородично: Поздравете всички именници

0
420

Успение Богородично е един важен ден за християните, защото Божията Майка напуска своята плът, за да се пресели в Рая при своя Син. Много именници празнуват

Три дена по-рано за втори път Свети арх. Гавраил навестява Божията Майка, за да й донесе още една блага вест. Краят на нейните земни дни е дошъл, а заедно с това и краят на нейните земни страдания и мъка по възнеслия се Иисус Христос.

Първият път, когато Свети арх. Гавраил и Дева Мария се срещат е за да получи най-благата вест, че ще зачене от Светия дух и после ще роди Сина Божий, за когото е писано в древните писания и за когото пророкували големите старозаветни пророци като Св. пророк Илия.

Успение Богородично
Успение Богородично – Божията Майка заспива вечния си сън, за да възкръсне 3 дена по-късно

Останала сама без Иисус Христос, Божията Майка всеки ден обикаляла Елеонската планина и Голгота, където Иисус Христос прекарал последните дни от своя земен живот.

Според църковните историци, 2000 години по-късно поклонниците всъщност вървят по стъпките на Божията Майка и като нея се молят, докато стъпват по Свещената Земя.



Дева Мария отишла до Света гора на Атон. Тя е единствената жена, която някога е стъпвала на това място, отредено само за мъже. Света Богородица се срещнала с възкресения от Христос Лазар, който вече бил епископ на това свято място.

Затова наричат Света гора „Градината на Божията майка“, а всички манастири там са под нейното лично  покровителство.

Докато била на Елеонската планина и се молела както винаги, пред 64-годишната Богородица застанал Свети арх. Гавраил. Този път той носел в ръката си палмова клонка. На Благовещение беше подарил на невинната девойка бяла лилия.

След срещата със Свети арх. Гавраил и като разбрала, че ще се прибере във вечния си дом, Пресвета Богородица поискала всички Христови апостоли да се съберат при нея, за да си вземе „Сбогом!“ с тях. Всички те се намирали в различни части на света, понеже проповядвали Светото Писание.

По чудесен начин Светите апостоли се явили при Божията Майка.

Успение Богородично
Успение Богородично – сам Иисус Христос взема душата на своята майка, за да я отведе в Царството Небесно

Докато Светите апостоли се събирали, самата Богородица се подготвяла за онова, което предстои да се случи с нея. Лицето на възрастната жена сияело в Небесна светлина.

Тя поискала домът й да бъде украсен като за голям празник. Дала последни напътствия. Поискала скромните й дрехи да бъдат дадени на две вдовици. Пожелала тялото й да бъде погребано в с. Гетсимания, където били положени нейните родители и съпругът й Йосиф.

С тъжни лица и очи пълни със сълзи, Христовите последователи стояли около смъртния одър на Света Мария в очакване последните й минути живот да изтекат.

Тя лежала върху украсено с цветя легло. Свещи горели. Всички се молели.

В 9 часа чули Небесна музика, изпълнявана от ангелски хор.  Събралите се видели как покривът на малката къща се разтваря. Стаята била огряна от Небесна светлина, а   Божията Майка видяла лика на своя Син.  Спокойно заспала  вечен си сън.

Думата „успение“ е синоним на „заспиване“.

Светите апостоли отнесли тялото на Пресвета Богородица в пещерата и затиснали входа с огромен камък.

Оказало се, че само Свети апостол Тома не могъл да дойде и да се прости с Пресвета Богородица, защото се намирал далеко. Когато дошъл, тялото на Христовата майка вече било погребано преди 3 дена.

Светите апостоли отворили пещерата, за да може и Свети апостол Тома да се поклони на тленните останки на Дева Мария.

Каква била изненадата, когато вътре пещерата била празна. Липсвало Светото тяло. На пода стояла само плащеницата.

Никой от Светите апостоли нямал представа какво се е случило. Седнали да обядват на обща трапеза и започнали да се молят Господ да им разкрие какво се е случило.

В този момент над тях застанала Пресвета Богородица, цялата обляна в ярка светлина, заобиколена от ангели. Тя им казала да не се страхуват, защото ще бъде до тях винаги.

Божията Майка възкръснала на третия ден както и Божият Син Иисус Христос.

Затова празникът Успение на Пресвета Богородица не е тъжен ден, а радостен – заспало тялото на Божията Майка, за да възкръсне на третия ден.

Имен ден празнуват  Мария, Марийка, Мима, Мариан, Мариана, Мариян, Марияна, Милена, Милен, Миглена, Маша, Мика, Мира, Мара, Мари, Мариела, Мариета, Мариола, Маруся, Миче,  Мария-Антоанета, Мария-Магдалена, Мария-Кера, Мария-Тамара, Мария-Елена, Мария-Маргарита, Марио, Мариус.

На Успение Богородично приключват постите и вярващите ядат риба, с която празнична трапеза почитат Божията Майка, която продължава ежедневно да помага на хората, които са изпаднали в беда.

На празника Успение Богородично не се върши домакинска работа.

Големи тържества ще има във всеки храм с името на празника, както в Бачковския и в Троянския манастири.

В нощта на Успение Богородично Негово светейшество патриарх  Неофит отслужи вечерня и опело в Троянския манастир, където са положени тленните останки на Негово светейшество патриарх  Максим. 

На 15 август, след сутрешната Света литургия, чудотворната икона Троеручица на Пресвета Богородица, с литийно шествие и за първи път с военен кордон и с военни почести, отива до параклиса, където патриарх Неофит прави водосвет, а вярващите могат да се поклонят пред иконата.

Всички вярващи, които отиват на църква на Успение Богородично трябва да се помолят и за България да няма бедствия, наводнения и пожари.

Да бъде пресечена битовата престъпност и държавната корупция. Да има работа и средства за всички. 

Да има здраве, мир и благоденствие в България и в целия свят. 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.