Пепелянка изпрати дете в токсикологията. Да се пазим от отровните змии!

0
651

Пепелянка ухапа дете и то е настанено за лечение в отделението по токсикология

Топлото време ни зарежда с прекрасни емоции и ние изпитваме все по-силно желание да се разхождаме сред природата. Но там се крият редица опасности, една от които са отровните змии – усойница и пепелянка.

Вчера дете на 13 години е ухапано от пепелянка и е настанено във Военоморска болница.

пепелянка
Пепелянка изпрати дете в токсикологията

Драмата е станала в с. Синдел, общ. Аврен. Опасната пепелянка ухапала момчето по крака. Понеже е откарано бързо до болницата, където му е поставен серум, а лекарите полагат нужните грижи, опасност за живота на детето няма, съобщиха от http://varna.topnovini.bg.

Ето няколко важни съвети, които трябва да се спазват, за да се предпазим от отровни змии.Когато се разхождате сред природата, избягвайте да газите висока трева. Ако там има змия, няма да я видите. Ходете по отъпкани пътеки или по асфалтовия път.

Избягвайте да сядате или да лежите на камъни сред природата, защото там също може да има скрита някоя пепелянка. Не ходете из изоставени кариери, стари къщи и други руини, защото змиите обичат да се крият по такива места.

Когато ходите на туризъм сред природата, обувайте стабилни  обувки или маратонки. Обувайте чорапи. Ако се случи да бъдете ухапани от змии, дебелият чорап ще бъде една допълнителна преграда.

Ако видите змия, не я закачайте. По принцип змиите бягат. Опасни стават само, ако сте ги настъпили или ако ги дразните нарочно.

При ухапване от змия, първо трябва да стегнете с колан, кърпа или друга тъкан мястото над раната, за да не може отровата или мръсотията да се разнася из организма.

Неотровните змии също могат да ви ухапят и мястото  да се възпали, защото по техните зъби има останки от храна, изгнили листа и други мръсотии.

Трябва да търсите лекар, който да ви постави серум. По следите от зъби може да се определи дали змията е отровна или не. Ако не е била отровна, инжекция против тетанус ще бъде достатъчна и  промивка на раната.

Ако един път човек е бил ухапан от змия – пепелянка или от усойница, нейната отрова не създава имунитет. При повторно ухапване след време, отново трябва да се търси лекарска помощ.

сподели бутон

loading...