Последният канонизиран православен светец чудотворец и неговата Божествена мъдрост (ВИДЕО)

1
409

След като изминаха 20 години, откакто предаде Богу дух и се пресели в Царството Небесно, православният свят го канонизира за светец, защото той вършеше чудеса още преживе

Свети Паисий Светогорец не беше обикновен монах. Незнайно как беше успял да спечели Божията благодат, но Всевишния го надари с огромна дарба. Той беше пророк и виждаше бъдещето. Беше светец и монах чудотворец.

Докато беше жив във физическа форма, Свети Паисий Светогорец обичаше да разговаря с поклонниците на Света гора, Атон.

Достойният светец  написа много книги, чрез които завеща онази Божествена мъдрост, която успя да получи като безценен дар Свише.

Ето как последният канонизиран монах – светец  Свети Паисий Светогорец поучаваше вярващите:



paisii-svetogorec-sv
Свети Паисий Светогорец – снимка, докато беше жив и неговата икона

„В: Отче, кажи защо толкова трудно ние вършим добро, а толкова лесно ние падаме в злото?

О: Защото за доброто трябва първо самият човек да се потруди, да положи усилия, докато при злото помага дяволът.

Освен това хората не подражават на доброто, нито имат добри помисли. Много често на светските хора давам следния пример: “Да допуснем, че имам един автомобил и казвам в мисълта си: “Какво да го правя? Аз мога да си свърша работа и с някой познат или при нужда с някое такси. Нека го дам на онзи баща, който има много деца, да ги разхожда по малко навън, да ги откарва до някой манастир да си отдъхват и да се подкрепят милите”.

Ако го дам, никой няма да ми подражава в това. Ако обаче имам един автомобил същата марка с вашия и след това го сменя и взема някоя по-добра марка, да видите, цяла нощ няма да спите, за да намерите някакъв начин да смените автомобила си и да вземете по-хубав, същия като моя, нищо, че вашият автомобил си е добър.

В този случай ще кажете: “Ще продам, ще взема назаем, за да го сменя”. Докато в  предишния случай никой няма да ме последва и да каже: “Какво да го правя моя автомобил? Нека го дам”, но може да кажат, че съм и побъркан”.

Хората лесно се влияят от злото. И макар че дълбоко в себе си приемат и признават доброто, обаче по-лесно се повлияват и се поддават на злото.

Човек лесно тръгва по сладкото надолнище, защото изкусителят няма друг правилник, освен да бута Божиите творения по сладкото надолнище.

Христос има благородство. Казва ти: “Това е доброто”, “ако някой иска да върви след  Мене…”.

Не казва: “Задължително ела при Мен!”

Дяволът действа с лукавство. Увива се около  човека оттук – оттам, за да го поведе, където иска. Бог зачита свободата на човека, защото не е сътворил роби, а синове.

И въпреки, че е знаел, че ще последва падението, не ги е сътворил роби. Предпочете да дойде, да се въплъти, да се разпне и така да спечели човека. Чрез тази свобода обаче, която Бог е дал – въпреки че дяволът може да стори много зло – се дава една възможност за пресяване.

Става ясно какво върши човек със сърцето си, несъмнено се разбира кой има голямо любочестие.“

сподели бутон

loading...

1 КОМЕНТАР

  1. Прекрасно поучителни слова: ДА КУПИШ вместо ДА СЪТВОРИШ е голямата съблазън в наше време.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.