Дървояди тормозят вашия дом: Има решение на този проблем

0
4895

Наличието на дървояди в дома е огромна напаст, но за радост има варианти за борба с тях

Дървояди ядат паркет, дървесина на мебели, греди

Преди на българския пазар да се появят различни препарати за защита на дървесината от дървояди, старите българи са използвали свои средства.

С тях успявали да предпазят старите къщи, оцелели до наши дни в Котел и Елена, Трявна и Боженци, в Пловдив, Панагюрище, Мелник и в други селища.

1. Третиране с газ

Газ, с която в миналото пълнели лампите и фенерите нощем, мажели дървесината, в която са се появили дървояди и я опазвали цяла.

Чували сте, че смес от газ, оцет и мас се използва за борба с гниди и въшки.



2. Третиране с отработено масло от двигатели

Хора, които са използвали този метод за борба с дървояди препоръчват да се използва отработено масло от бензинов двигател, а не от дизелов, защото маслото от дизелов двигател е черно, докато от бензиновия има шоколадово кафяв цвят.

Отработеното масло се смесва с нафта. Рецептата е 10 литра отработено масло и 2 нафта. Ако имате малък участък, прояден от дървояди, ще си направите съответното количество.

Понеже нафтата изветрява бързо, маслото задържа препарата върху повърхността на дървото и в нея. Но нафтата е тази, която убива дървоядите.

3. Третирате с нафта

дървояди
Метаморфозите на дървояда

Дори  и да не можете да намерите отработено масло, само нафта е достатъчна. Но за целта трябва да задържите парцала, с който третирате мястото поне 15-20 минути върху дупките на дървоядите, за да ги умори.

По принцип нафтата мирише, затова не е добре да я използвате за легло, гардероб, ракла или шкафове в кухнята. Но ако е за дървесина  в коридора, няма проблем.

4. Третиране с бензин

дървояди
Преди да се превърне досадния дървояд в насекоми

Напоявате дебел парцал или гъба от дунапрен с бензин. Обилно намазвате повредения участък с него. Там, където има дупки на дървояди, изцеждате от бензина, за да може добре да проникне в отворите. След това задържате гъбата или парцала върху дупките. По този начин всички дървояди, които се намират вътре ще се задушат и ще измрат.

дървояди
Лигносан против дървояд

5. Дървомор СД3

На пазара има различни препарати за борба с досадните дървояди, но повечето от тях са доста скъпи.

Дървомор СД3 се продава в разфасовки от 100 мл. Стъкленото шишенце струва от 4,50 – 6,50 лева.

Продава се и в бутилки по 1 литър, а цената е от 30 до 35 лева (зависи от търговеца).

Използвате около 300 до 400 мл на квадратен метър. Намазването се извършва с четка за боядисване. Трябва да повторите няколко пъти.

Там, където има дупки на дървояди, добре е да вкарате от разтвора със спринцовка.

Дървомор СД3 е подходящ за всякакъв вид дървесина. Греди, дървени летви на ограда, за пода и дюшамето. За мебели, дърворезби, прозорци, врати, икони, експонати в музеите.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.