Българин изобретил въздушната възглавница и телефонния секретар

0
995

Въздушната възглавница и телефонният секретар са дело на българин, който е един сред  най-великите учени в целия свят

Името му е Асен Йорданов. Той е роден в София през 1896 г.

Още от ученическите си години Асен Йорданов проявява завиден интерес към авиацията и самолетите. Тогава той конструира и тества своя летателен апарат.

Едва 18-годишен Асен Йорданов участва в Първата световна война и се реализира като най-младия летец, но изключително и доблестно храбър.

българин
Асен Йорданов – уважаван българин в САЩ

Години по-късно именно този смел българин ще се утвърди като основоположник на родното самолетостроене.После напуска България и се заселва в САЩ. Там се ползва с изключително уважение, защото прави невероятно много за американската авиация. Той е бил главен конструктор на фирмата Боинг и на Дъглас, а също така създава т.нар. летящи крепости.

Летящата крепост представлява мощен и отлично оборудван бомбардировач с 4 или повече мотора.

За тях научете още ТУК.  

Той е конструирал и първият в САЩ пътнически транспортен самолет.

Освен чисто с практическите занимания, Асен Йорданов е автор на редица книги и научни трудове, свързани с авиацията, които и днес се използват в САЩ.

Асен Йорданов открива училище за авиатори, което се превърна в елитна американска школа за пилоти.

След като умира, в знак на почит към делата на смелия и умен българин Асен Йорданов, на негово име е кръстен един залив, който се намира в  Антарктика.

българин
Телефонен секретар – изобретение на кадърен българин

Името на Асен Йорданов  е вписано в “Книга за почетни граждани на гр. Ню Йорк”. Неговият  портрет  е изложен в “Залата на славните”, която се намира  на летище “Ла Гуардия” (Ню Йорк).

В “Air Space Museum” са изложени лични вещи и част от  архива на Асен Йорданов.

Наред с другите големи заслуги на Асен Йорданов, той остана известен в световната история с две изключителни изобретения, от които и днес се ползва цялото човечество.

Това са въздушната възглавница и телефонният секретар.

През 1950 г. Асен Йорданов спира да се занимава с авиация и насочва своето внимание към  сигурността на автомобилите. Той е  един от изобретателите на въздушната възглавница, защото още в онези години прозрял, че от нея има огромна нужда.

Телефонният секретар на Асен Йорданов се казвал  Джордафон. Той осигурявал  възможност за осъществяване на конферентна връзка между няколко човека едновременно, научихме от сайта http://bulgaria681.net.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.