Така се правят прочутите тиквички по еврейски (страхотно ухание и вкус)

3
2497

Тиквички по еврейски или наречено още кугел е невероятно удоволствие за сетивата

Каква рецепта да ви предложим днес, освен отново да се възползваме от пресните и свежи зеленчуци на пазара – и без това толкова ги чакаме цяла зима. Безспорно тиквичките са едно от предпочитаните ястия на българите, приготвени по всевъзможни начини.

Този път обаче ви предлагаме една известна отдавна, но все още непозната на мнозина рецепта за тиквички по еврейски или наречени още кугел. Това е типично еврейско ястие, а всички отлично знаем, че евреите обичат да изпипват всичко – от занаята до храната си.

тиквички по еврейски
Тиквички по еврейски или кугел – чудно вкусно лятно ястие

И така, за тиквичките по еврейски ни трябват няколко големи тиквички, 2-3 картофа, един по-голям морков, връзка пресен или глава стар лук, 3 яйца, половин връзка пресен магданоз, 5-6 лъжици зехтин, 2 лъжици брашно, сол, черен пипер на вкус и кашкавал за настъргване накрая.

Първо настържете или смелете в блендера тиквичките, картофите и моркова, и нарежете на по-ситно лука. Прибавете към тях накълцания магданоз заедно с подправките и добавете брашното и счуканите яйца.



Разбъркайте всичко хубаво, за да се получи една цялостна смес и я изсипете в огнеопорна тавичка, намазана с половината от зехтина. Другата половина ще изсипем върху самото ястие.

Предварително загрейте фурната си на около 200 градуса и печете вашите тиквички по еврейски или кугел около 40 минути – така, че отгоре му да се получи апетитно зачервена коричка. Когато е готово, малко преди да го извадите от фурната, наръсете отгоре с настъргания кашкавал – количеството е според собствения ви вкус.

Гарантирано това вкусно запечено лятно ястие ще ви допадне много. Да, в него няма месо, но пък кой ти умира за тежко месо в жегите?!

А и най-вече – тиквичките по еврейски са толкова ухаещи и вкусни, че има голяма вероятност да си ги приготвяте поне по веднъж всяка седмица.

loading...

3 КОМЕНТАРИ

  1. Не ми се получи. Трябва да има точни мерки. За 3 яйца и 2 лъжици брашно теглото на другите продукти трябва да е точно, иначе не става нищо. Няколко големи тиквички, 2-3 картофа, по- голям морков и глава лук…. Е, убедих се, че не става така… Съжалявам!

    • “Изсипете половината в тавичка и печете…“ А другата половина?

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.