Откритие на български учен помогна за създаване на ксерокс

0
140

И ние сме дали много на света. Сега ще научите как откритие на един български учен е помогнало да бъде изобретена фотокопирната техника, наречена ксерокс

Той се казва академик Георги Наджаков и има необикновена съдба. Роден е през 1897 г. в Дупница.

Младият българин насочва своето внимание към математика и физика, затова се дипломира в СУ “Св. Климент Охридски” през 1920 г.

Продължава да се развива в сферата на науката и от 1921 г. е назначен за асистент по специалността “Експериментална физика”.

От 1937 г. академик Георги Наджаков  става декан на катедрата по “Опитна физика”.Междувременно в продължение на 1 година (1925-1926) той прави специализация при Мария Кюри и Пол Ланжвен във Франция.

Във френския институт академик Георги Наджаков започва да прави изследвания върху т.нар. фотоелектричните процеси.

ксерокс
Български учен помогна да бъде създаден ксерокс

Успява да създаде метод, чрез който да бъде осигурено по-стабилно състояние на различните вещества, когато едновременно влияят светлината и електричното поле, писаха на сайта на bulgaria681.

Когато тези процеси протичат на тъмно, веществата се поляризират.

Когато бъдат осветени, те се разрушават, защото протича деполяризиционен ток.

Тези явления, които академик Георги Наджаков нарекъл  фотоелектрети, послужили за изобретяване на толкова необходимия днес ксерокс.

Друга изключителна заслуга на академик Георги Наджаков е развитие на лазерните технологии и производството на силициевите кристали.

Академик Георги Наджаков е автор на повече от 60 научни труда в сферата на физиката.

ксерокс
Академик Георги Наджаков – един световно признат български учен

Заради изключителния принос за развитие на световната физика, академик  Георги Наджаков е получил златен медал на името на Жолио-Кюри през 1967 г.

Още любопитни факти за живота и постиженията на изключителния БГ учен, благодарение на когото светът използва ежедневно  ксерокс.  

Казват, че кабинетът, в който  академик  Георги Наджаков е работил дълги години има  статут   на едно от “историческите места” в Европа. 

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.