Електронният часовник, изобретен от българин, чукна 50 лета

0
847

Някой ще каже, че това вече е прекалено, но това е самата истина. Електронният  часовник също е изобретение на българин. Тази година стана на 50 години

Електронният часовник е изобретен от българин

Петър Петров е стандартно българско име, но зад него стои личността на един изключително креативен и умен българин, който подари на света възможността лесно да разбира колко е часът, изписан върху циферблата, а не чрез голямата и с малката стрелка.

Изобретателят инж. Петър Димитров Петров е бил роден на 21 октомври 1919 г. в Брестовица.

От 1944 г. Петър Петров напуска България, за да следва в чужбина. Първо учи инженерна специалност в Университета на Мюнхен. Продължава своето обучение в университетите в Щутгарт и в Дармщадт. Там следва гражданско и електро-механично инженерство.

От 1951 г. младият инж. Петър Петров отива в Торонто (Италия), където взема участие в различни проекти за изграждане на военно-въздушните бази на САЩ.



Пет години по-късно инж. Петър Петров заминава за другия край на света – Индокитай. Там участва в изграждането на електроцентрали и мостове, научихме от  bulgaria681.

електронният часовник
Инж. Петър Петров е бащата на електронния часовник

Междувременно инж. Петър Петров сам проектира катамарин, с който достига до Мелбърн.

електронният часовник
Отзиви в пресата в миналото за електронният часовник

Вернер фон Браун кани инж. Петър Петров през 1963 г. в Хънтвил, за да участва в екипа, който проектира нова ракета, която трябва да достигне до Сатурн като част от научната програма Аполо.

През 1968 г. натрупалият огромен практически опит и значими контакти, инж. Петър Петров основава собствена компания, която нарича  Care Electronics.

Там, през 1969 г. инж. Петър Петров разработва своето уникално и непознато до този момент в света творение – електронният часовник. Неговото име е „Пулсар“.

електронният часовник
Не случайно първите електронни часовници са стрували по  $2 100

Първите бройки на електронният часовник марка „Пулсар“ се продавали по 2 100  долара.

Цели 50 години вече електронни часовници от различни марки и на различни цени, до най-символичните за жълти стотинки, се продават навсякъде по света.

Електронният часовник отдавна не се използва само за носене на ръка. Електронни са часовниците на редица уреди,  на DVD, на декодери и други.

Много хора предпочитат да се събудят сутрин с електронният часовник, вместо с класически будилник с циферблат, благодарение ума и оригиналното техническо мислене на българина инж. Петър Петров!

 Поклон пред делата му!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.