Честита победа! Българите взеха златен медал от международната регата (ВИДЕО)

0
475

Един спорт, който не е типичен за България, но това не попречи на българите да вземат златен медал от международната регата с драконови лодки

Тази година се проведе  XII международна регата с драконови лодки в гр. Шанхай.

Усилена конкуренция и огромен хъс за победа изведоха българския отбор до финала, където нашите 12 момчета мериха сили с отборите от Норвегия, Канада и Кьолн.

Както ще видите и от видеото, победата е за България. Освен със златен медал, българите носят на Родината ни огромен късмет, защото старото китайско поверие гласи, че който спечели надпреварата с драконови лодки, носи късмет на цялото село.

Проведената регата в Китай е свързана и с екзотичния за нас европейците празник, наречен  Дуан У – празникът на драконовите лодки.



regata
Българите взеха златния медал от китайската регата с драконови лодки

България участва в тази регата за втори път.

Благодарение усилията на г-жа Ирина Белева – генерален консул на България в Шанхай, българският отбор успя да участва и най-вече да спечели.

Капитанът Борислав Цветков, останалите 11 гребци и техният треньор бяха гости по bTV в предаването Преди обед с Деси и Сашо.

Те разказаха любопитни факти около този малко познат у нас спорт.

Много важна е ролята на състезателя, който бие барабана на носа на лодката. Той се грижи всички гребци да бъдат концентрирани и да гребат в синхрон.

Има още една добра новина. Китайците искат да подарят драконови лодки на България, а следващото  Европейско първенство с драконови лодки да се проведе в Пловдив на гребния канал.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.