Има ли риск за БГ вложители в гръцките банки: Бойко Борисов отговаря

0
256

Българите, които са вложили своите спестявания в гръцките банки у нас се притесняват за своите авоари, заради кризата. Бойко Борисов коментира този въпрос

Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Малко Търново. Там направи коментар пред събралите се журналисти и местни хора във връзка с разразилата се сериозна криза в Гърция.

Бойко Борисов подчерта, че през месец ноември 2014 г. са направени промени в законодателството, което се отнася за работата на гръцките банки на българския пазар.

От Брюксел са поели ангажимент към България, ако се наложи, ще окажат финансова и друга подкрепа на българите.

Това означава, че българските вложители в гръцките банки у нас не са застрашени от никакъв риск.



boiko-borisov
Бойко Борисов обясни, че няма опасност за българските вложители в гръцките банки у нас

В договорите за влогове и депозити, които Алфа Банк издава на своите вложители, е записана клауза, че средствата са гарантирани до 100 000 евро – около 196 хил.лева.

Това важи за общата сума от всички спестявания в банката.  Вложител може да има няколко сметки, но гарантираната сума е обща за всички тях.

Ако се случи някоя от гръцките банки да бъде сполетяна от съдбата на КТБ, фондът за гарантиране на влоговете ще изплати тези средства на спестителите.

Ако наши читатели имат спестявания в гръцките банки много по-големи от 100 000 евро – 196 хил. лева, можете да изтеглите част от тях и да ги сложите в друга банка. Но е важно да внимавате при пренасяне на сумите от 1 банка към друга, за да не станете жертва на крадци.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.