Пир за небцето: Така се прави апулска фокача с домати, картофи и маслини

0
413

Страшно вкусна рецепта за апулска фокача с домати, картофи и маслини

Наближава време за вечеря и започваме, като всеки ден, трескаво да се чудим и маем какво да си приготвим. Може би за тази вечер е вече късно, но пък за утре или следващите дни ще ви дадем една наистина чудна идея.

И това е рецептата за удивително вкусната апулска фокача с домати, картофи и маслини. Тя се прави лесно, макар и да звучи доста завъртяно и сложно. А ето и точната схема за приготвянето й.

фокача
Апулска фокача – става наистина супер вкусно

Нужни са ни 500 грама брашно, един по-голям картоф, лъжица зехтин, 25 грама прясна мая, щипка сол, около дузина коктейлни домати, 250 грама топла вода, една шепа черни маслини, щипка риган, малко морска сол и още мъничко зехтин или олио.

Първо сваляваме картофа, за предпочитане на пара, обелваме го и го пюрираме. След това разтваряме маята в топлата вода като оставяме за около десетина минути да шупне. Брашното го прибавяме към пюрето от картофа, след като сме го пресяли предварително.



Към сместта от брашното и пюрето от картоф добавяме маята, зехтинът и солта и започваме да месим еластичното тесто. Поставяме го в купа, предварително намаслена, а после го покриваме с кърпа и оставяме да втаса за близо един час.

След като тестото втаса, го разточваме, но така, че да стане с диаметър около 30 сантиметра. Слагаме го в тавата, която предварително сме намаслили леко. Върху него започваме да разпределяме маслините и доматите – и двете нарязани на половинки. Когато ги поставяме, добре е леко да ги натискаме отгоре, за да влязат по-добре в тестото.

Накрая напръскваме отгоре леко със зехтин и добавяме ригана и малко морска сол. Поставяме във фурната, която сме загряли предвалително на 220 градуса и печем около половин час, докато нашата апулска фокача с домати, картофи и маслини не придобие апетитен златист цвят. Добър апетит на всички!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.