На 16 юли: Честит Имен Ден!

0
2593

Паметта на млада християнка почитаме на 16 юли. Тя приела мъченическата смърт, но не се отрекла от своята вяра в Христа. Честит Имен Ден!

julia-sv
Честит Имен Ден на всички прекрасни именници на 16 юли!

Света Юлия е родена в гр. Картаген през 4-ти век в знатно семейство и била възпитана в християнските ценности.

Персийците нападнали Картаген и го завладели. Поробили местните жители и ги откарали като роби в Азия.

Сред заробените била и младата Света Юлия.

Търговец от Сирия откупил за робиня младата християнка. Той обаче бил езичник и започнал да я тиранизира като я кара да се откаже от своята вяра и да започне да се кланя на идолите.



Виждайки колко непоколебима е Света Юлия, търговецът се отказал да я агитира повече.

След време сирийският търговец отпътувал по свои дела до Корсика. Взел за компания и Света Юлия.

Тяхното пътуване съвпаднало с честването на голям празник за езичниците, които принасяли жертви и организирали огромни пирове.

Сирийският търговец незабавно се включил в празненството. Виждайки, че младата Юлия старани от веселието, домакините проявили интерес защо.

След като научили, че тя е християнка, започнали да я измъчват. Света Юлия се държала достойно. С християнско смирение и силна воля тя не се пречупила.

Накрая била разпъната на кръст и предала Богу дух.

Имен ден на 16 юли празнуват  Юлия, Юлияна, Юлиян, Юлиана, Юлиан, Юлина, Юли, Джули, Джулия, Джулиана. 

На 16 юли почитаме паметта и на българина Свети мъченик Йоан Търновски.

Свети мъченик Йоан Търновски е роден в Осман пазар (днес Омуртаг) в края на 18-ти век.

Неговата майка се казвала Мария, а бащата Димо. Димо бил търговец и развивал голяма търговска дейност с Германия и с Италия. През 1812 г. италианският флорин се обезценил изключително много. Димо се разорил и след получен инфаркт, починал.

Вдовицата Мария починала от мъка наскоро след съпруга си.

Останал сирак, Свети Йоан напуснал родния Осман пазар и се преселил в Търново. От наивност станал част от някакъв заговор, за който не подозирал.

Заптиетата заловили заговорниците и ги обесили. Младият Йоан припаднал и така се спасил от гибел.

Турците го харесали и го подмамили да приеме тяхната вяра. В момент на силна уплаха Свети Йоан приел и изпълнил поетото обещание – станал мохамеданин.

След 8 месеца започнал да осъзнава каква глупост е сторил и Свети Йоан искал да се разкае за това, че е предал своята вяра.

Тогава младият Свети Йоан срещнал светогорския йеромонах Йеротей. Божият служител посъветвал Свети Йоан, че ако иска да измие наистина сторения срам, трябва да приеме мъченическа смърт.

Първо трябва да се усамоти на някое място, на което няма да го безпокоят. Там трябва да спазва най-строг пост и да се моли непрестанно.

Господ ще го напътства в следващите му действия, когато моментът настъпи.

Минали месеци, Свети Йоан стриктно изпълнил заръките на  йеромонах Йеротей. Спомнил си, че монахът му дал една кутия с християнски символи, която можел да продаде, ако му трябват средства.

Отишъл Свети Йоан на пазара и показал кутията. Започнали да го разпитват защо мохамеданин държи християнски вещи.

Тогава Свети Йоан с гордост заявил, че не е мохамеданин, а християнин. Бил заловен от заптиетата и подложен на нечовешки мъки. Този път той не се изплашил и са държал смело.

Накрая бил осъден на смърт чрез обесване. Това станало на 16 юли през 1822 година.

Съдбата на Свети мъченик Йоан Търновски малко прилича на съдбата на Свети Онуфрий Габровски, когото почитаме на 4 януари. И той приел доброволно мъченичество. Извършил грях като заявил, че ще се отрече от Христа. Осъзнал греха и пожелал да го изкупи.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.