Банковият пазар у нас търпи нови промени: Важна информация за вложителите

0
270

Банковият пазар у нас е подложен на нови промени, заради кризата в Гърция. Българските вложители трябва да бъдат информирани

На българския банков пазар до сега работеха клонове на 4 гръцки банки – Алфа Банк, Пируес, Юробанк и Националната банка на Гърция, припомниха от mediapool.bg.

Националната банка на Гърция притежава клоновете на ОББ, а Юробанк – Пощенска банка.

След като ЕС обяви, че ще даде  7 милиарда евро за 3 месеца на Гърция като помощ, но за сметка на това трябва да бъдат извършени сериозни промени в икономическите субекти.

Една от тези промени е свързана с обединение на банките. Това окрупняване има за цел да бъдат разпродадени техни активи и да се фокусират само върху гръцкия пазар.



bnb
Нови промени на банковият пазар у нас започнаха

По тази причина Юробанк ще изкупи клоновете на останалите гръцки банки, които оперират на банковия пазар у нас.

Това са ОББ, Пощенска банка и Алфа банк.

Тази информация касае вложителите и кредито получателите, защото различните банки предлагаха до сега своите банкови продукти при различни условия – влогове, депозити, кредити и други.

След като четирите гръцки банки станат собственост само на една банка, не знаем какви последствия ще произтекат от този факт както за вложителите, така и за персонала на банките.

От БНБ твърдят, че вложителите няма да усетят промяната в собствеността, защото банки у нас през последните години са били продавани.

В момента управителните съвети на Юробанк и Алфа банк водят преговори в БНБ. Алфа банк продава своите клонове за 1 евро, съобщиха по bTV.  Прехвърлянето на собствеността ще стане през Пощенска банка.

До час или два БНБ трябва да излезе с официално съобщение как е била финализирана въпросната сделка.

Кредитни линии са осигурени от Световната банка за България и Румъния, ако кризата в Гърция рефлектира върху местните банкови системи и окаже негативно влияние върху банковият пазар.

Това означава, че ликвидността у нас няма да бъде нарушена, както няма риск от загуба на средства за вложителите.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.