Изключителният поет и преводач Валери Петров ни напусна

0
276

Приключиха земните дни на един талантлив и достоен българин, поет и преводач. Академик Валери Петров обичаше живота и работеше до последен дъх

В петък 94-годишният академик Валери Петров постъпва във ВМА, поради влошено здраве след като прекарал инфаркт.

Днес предаде Богу дух.

Дълбок поклон пред светлата памет на академик Валери Петров, защото той посвети своя живот на българския език и литература, а специалистите го определиха като пазител на българщината!

Валери Петров
Валери Петров остави огромна светла следа в българската култура

Всички, които желаят да си вземат последно „Сбогом!“ с големия Валери Петров, както и да отдадат последна почит пред един велик българин, могат да го направят на 29 август 2014 г. във фоайето на Народния театър „Иван Вазов“ от 11:00 часа.



Името на академик Валери Петров ще остане в българската и в световната история по няколко причини.

Той написа и издаде прекрасни стихове, на които бъдещите поколения ще се наслаждават.

Името на академик Валери Петров е вписано в почетния списък към  Международния съвет за детска книга.

Бил е номиниран за Нобелова награда.

Друга изключителна заслуга на академик Валери Петров са преводите, които лично направи от английски на български език на творчеството на великия Шекспир – всички комедии и трагедии, както и още 154 сонети.

През 2013 г. академик Валери Петров получи наградата Европейски гражданин, която се присъжда от Европейския парламент за изключителен принос за развитие на българската култура и за разбирателство между нациите.

Днес в интернет се изливат възхвали към покойния академик Валери Петров и фрагменти от неговите творби публикуват родните политици и други общественици.

Преводачът Иво Христов днес написа, че академик Валери Петров е единственият съвременен българин, който притежавал невероятно богат и активен речник, с когото вършел истински чудеса на листа.

Настоящият премиер проф. Георги Близнашки сподели, че е работил заедно с Валери Петров във Великото НС. Последната редакция на преамбюла на българската Конституция е дело на Валери Петров.

Предложението за тази редакция било на Валери Петров. Той настоявал да бъде написан разбираемо, на човешки език, за да могат всички хора да разбират смисъла  да бъдеш гражданин на РБ.

Писателят и публицист Иван Гранитски определи Валери Петров пред БНР като една Вселена, една епоха в родната българска литература.

Поетът Валери Петров ни завеща своето стихотворение  „Оптимистично“, което не е финал, а призив за безкраен оптимизъм.

„… Да завършим, читателю,
на по-весела нота:
Мерси за търпението
и ура за живота!“

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.