Петър Димков препоръчвал употреба на черен бъз по този начин

2
6711

Отново представяме знанието на народния лечител Петър Димков. То е много важно за нашето здраве, както и употребата на черен бъз

Полезният черен бъз

Есента настъпва. Узряха дивите къпини, които са изключително богати на витамин С. Задължително трябва да направите някой компот от тях, сироп или да ги замразите във фризера за зимата.

По същото време започна да зрее черният бъз (Sambucus ebulus). Някъде го наричат бъзак, а лечителят Петър Димков го препоръчва за лечение на много болести. Особено за усилване на отслабналата имунна система. При грип, при простуда, при възпаления на гърлото, на дробовете, за сърце и за прочистване на кръвта.

Петър Димков винаги е давал пример с прелетните птички. Те активно ядат плодчетата на черния бъз преди да отлетят към топлите страни. По този начин  укрепват своите тела, за да могат да издържат дългия полет.

1. Сироп от черен бъз по Петър Димков



Черният бъз трябва да узрее много добре. След като бъде измит, с помощта на една вилица трябва да изроните черните топченца от дръжките.

В стъклен буркан редите ред захар, ред плод, ред захар, ред плод. Завършвате със захар.

Покривате буркана с марля и вестник, за да може да диша. Не го захлупвате с капачка.

Държите буркана на тъмно и проветриво място. Когато започне сокът на черния бъз да разтапя захарта, трябва да го притискате надолу с дървена лъжица.

Петър Димков
Така се нарежда в бурканът, засипан със захар

Ако в края на 3-та седмица захарта се е разтворила, трябва да прецедите сока. Ако не е – оставете още няколко дена.

Прецеждате извлечения сироп от буркана през марля и го наливате в стъклени бутилки. Имайте предвид, че черният бъз цапа много. От кожата петната се махат след няколко дена, от дрехите е почти невъзможно, дори и с качествени препарати.

Сиропът не се стерилизира. Държи се на тъмно и хладно място.

Профилактично се приема по 1 с.л. 3 пъти дневно на гладно.

Ако се появи епидемия от грип, дозата се удвоява.

2.  Вино от черен бъз

След като приберете сиропа от черен бъз, остатъкът от плода прехвърляте в по-голям съд и го заливате с вода. Дозата е на 1 килограм плод – 3 литра вода.

В период от 2 до 3 седмици се получава много вкусно вино от черен бъз.

Можете да го пиете по 1 винена чаша преди ядене, 3 пъти дневно.

Дозата за деца е половин винена чаша, казва лечителят Петър Димков.

 

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Не ви е вярна информацията. Нито за Петър Димков, нито за черния бъз. Петър Димков е описал черния бъз на който латинското име е sambukos nigra. А на бъзака този тревистия е sambukos ebulos. Научете ги един път за винаги и не бъркайте хората. И друго знаете ли този бъзака съдържа цианогенен гликозит, който е силно отровен. Истинския черен бъз е дървесен вид и цъфти бяло, по погрешка го наричат бял бъз, като от него се прави ароматният сироп, а след, като узрее плодовете му са червени, като на бъзака, но не са отровни. Въпреки това трябва да се берат добре узрели плодове. Освен това Петър Димков наблюдавайки в природата разкрива, че дори и кората на черния бъз е полезна прави се отвара. Той вижда ухапана от змия невестулка да бели кора от черния бъз и да я яде. Поздрави.

  2. ВСЯКА ГОДИНА ПРАВИМ СИРОП ОТ ТРЕВИСТИЯТ БЬЗ,КАТО ВНИМАВАМЕ ДА НЕ ПОПАДАТ ЗЕЛЕНИ ПЛОДЧЕТА.НЕ СМЕ УМРЕЛИ КАКТО НИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ПО-ГОРЕ. ИЗСУШЕНИ ЗРЬНЦА В ДОЗА ДО 12 ПЛОДЧЕТА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ОТ ЛИЦА С ДИАБЕТ.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.