Антракс откриха в колбаси и месо в магазините по морето

0
476

Заразата от антракс се оказа по-мащабно разпространена от очакванията. Открити са месо и колбаси, заразени с антракс в търговската мрежа

Наложи се областният управител на Варна г-н Стоян Пасев да свика кризисния щаб.

Служители на здравната инспекция правят усилени проверки в хранителните магазини във Варна и в курортите от региона.

Иззето е месо,  заразено с антракс, но се оказа, че заразено месо е било вложено в производството на сурови колбаси като кебапчета и кюфтета, както и във варено-пушените колбаси.

Те са произведени в месарница ЕТ „Дари-Пламен Илиев“ от квартал Аспарухово във Варна. Транжорната е затворена от БАБХ – Българската агенция по безопасност на храните.



Според информация пред БНР от Цветомир Петров – зам.-областен управител на Варна, такива колбаси са били транспортирани чак до Добрич.

antrax
Заразено месо и колбаси с антракс изземат от магазините около Варна

Когато човек е ял месо, заразено с антракс, до 7 дена започва да чувства ясно изразено неразположение – температура, подуване на корема, повръщане, диария.

Заболяването е лечимо за хората, но трябва да бъде потърсена лекарска помощ навреме.

Част от симптомите при антракс приличат на тези от летните вируси или неразположения следствие на лоша хигиена като стомашно-чревните неразположения.

До момента има само една жертва на антракс от района на Варна – собственикът на болното животно, който се порязал, след като го заклал и понеже не се е лекувал, загинал.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.