Увеличават минималната работна заплата

0
278

Минималната работна заплата ще бъде увеличена отново, докато нейният размер достигне от 35 до 55% от средната заплата за България

В момента представители на Министерство на труда и социалната политика провеждат  разговори със синдикатите и с бизнеса относно размера на минималната работна заплата – МРЗ.

Размерът на МРЗ се определя според няколко показателя – минималната заплата за страната, средната заплата спрямо последното тримесечие преди определяне на новия размер, индексът на потребителските цени, линия на бедност и други, писаха във в. Сега.

Според информация от НСИ относно 3-то тримесечие на 2015 г. средната заплата за страната е била 882 лева, следователно МРЗ трябва да бъде 441 лева.

Нетният размер на МРЗ (след данъчно облагане) не трябва да бъде по-малък от прага на бедност, определен от МС.minimalna-rabotna-zaplata
Отново ще повишат минималната работна заплата

От 1 юли 2015 г. брутната МРЗ стана 380 лева,  а нетната – 298 лева.

Въпреки това, към момента МРЗ на страната не е достигнала до този размер от 441 лева.

Това увеличение няма да бъде постигнато и към 1 януари 2016 г., но е възможно да стане към 1 юли 2016 г., ако ръстът на средната работна заплата за  България не се повиши драстично от 882 лева.

Със сигурност, обаче, размерът на МРЗ за страната към 1 януари 2016 г. ще бъде по-голям от настоящия от 380 лева.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.