Честит Имен Ден на 25 юли 2015 година!

0
493

На 25 юли в Царството Небесно се е преселила една достойна, праведна и велика жена, чиято личност играе значима роля в история на християнството. Честит Имен Ден!

На днешния ден в Царството Небесно се е преселила майката на Пресвета Богородица и баба на Господ Иисус Христос Света Анна.

Почитта към Света Анна е по-позната на 9 декември, когато празнуваме Зачатие на Света Анна – след дълги години бездетие, на този ден праведната жена заченала, за да роди на 8 септември малката Мариам (Дева Мария).

Дева Мария е кръстена на нейната баба Мария. Света Мария и свещеникът Матфан са родителите на Света Анна, от рода на Аарон.

Света Анна става съпруга на Свети Йоаким.  Въпреки, че двамата съпрузи живеели в разбирателство, тяхното щастие било помрачено от дългогодишно бездетие.



Семейството ежедневно, по няколко пъти през деня се молело на Всевишния да им изпрати дете, за да изпитат щастието да бъдат родители. Те дали обет, че ако им се роди дете, ще го обрекат на Господ.

sveta-anna-uspenie
Свети Йоаким, Света Анна и малката Дева Мария преди да я оставят в храма

Минали доста години, семейството станало на възраст и вече изгубило надежда, когато Свети арх. Гавраил се явил на Свети Йоаким и му казал, че е настъпил моментът да станат родители.

Когато малката Мария се родила, тяхното щастие било неземно. Но когато навършила 3 годинки, те трябвало да изпълнят даденото обещание и завели детето в храма. Денят празнуваме като Въведение Богородично – 21 ноември – Ден на християнското семейство.

Наскоро Свети Йоаким починал. Господ прибрал душата и на Света Анна на 25 юли в Йерусалим, когато навършила 79 години.

Император Юстиниян построил храм в чест на Света Анна. Сто години по-късно император Юстиниян Втори обновил храма, след като Света Анна се явила на неговата бременна съпруга и дала заръка.

sv-anna-uspenie
Успението на Света Анна

По същото време Светите мощи на Света Анна, заедно с нейното покривало били пренесени в Константинопол (Цариград – Истанбул), където извършили множество чудеса за здраве.

Имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Анита, Анина, Анелия, Анета, Аника, Аница, Анчо, Анко.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.