Наследството на славяните и тайните, които пазят секретните архиви на Ватикана

0
629

Освен наследството на траките, България се гордее и с наследството на славяните. Част от него е открито в секретните архиви на Ватикана

Част от наследството на славяните са намира и във Ватикана – става ясно от проф. Аксиния Джурова, която гостува на Стойчо Керев 

За тях научаваме от известния учен проф. Аксиния Джурова, която гостува във „Въпрос на гледна точка“.

С изследване миналото на България в посока произход на българите, са се занимавали светила в науката като проф. Богдан Филов. проф. Иван Дуйчев, проф. Динеков, проф. Александър Фол. проф. Илчо Димитров, Веселин Бешевлиев. Васил Гюзелев, Василка Тъпкова, Йоана Списаревска. Елка Бакалова, Петър Мутафчиев  и други.

Наричат България адепт на византийската култура. През 1934 г. в София е проведен първият конгрес за византийски изследвания.

Славянското наследство на България е все още пръснато по света.



Една от най-големите съкровищници е Ватикана. В секретният архив на Ватикана  са били допуснати български учени, които да изследват древни ръкописи и други книги, за да могат да възстановят непознатото минало.

До голяма степен заслугата за това е на Свети папа Йоан Павел Втори, който бидейки поляк и славянин, е приемал радушно идеята за опознаване и популяризиране древната славянска култура по света.

Именно Свети папа Йоан Павел Втори обявява Светите братя Кирил и Методий като духовни покровители на цяла Европа.

През 1978 г. е  организирана за първи път изложба с древни славянски книги, карти и други ръкописи, които се съхраняват в секретните архиви на Ватикана и от Ватиканската апостолическа библиотека.

Наскоро Свети папа Йоан Павел Втори седнал на Светия престол на Римокатолическата църква и въпросната изложба е едно от първите значими духовни и културни събития, които са реализирани.

След Ватикана, същата изложба е представена в криптата на „Свети Александър Невски“ в София.

В Италия са открити 210 славянски ръкописа, а 190 от тях са публикувани от български учени.

Освен във Ватикана, в повече от 100 хранилища по света има артефакти, които са били, но и предстоят да бъдат изследвани.

Дори в Женския университет „Васеда“ в Токио е открит древен ръкопис от 16 век. Затова проф. Аксиния Джурова го обяви като 101-то хранилище.

Колкото и странно да изглежда на обикновения човек, който стои далеко от науката, за учените не е необикновен фактът, че книги и ръкописи са били пръснати по света, защото те са лесно преносими предмети.    Мисионери, монаси, дори търговци най-често са влизали в ролята на преносители от едно място на друго.

Някои от тези безценни древни трудови са служили като официални държавни подаръци, подарени от официалните гостуващи делегации в знак на добри и топли дипломатически отношения.

Подаряването на книги е въпрос на престиж в далечното минало. Те са показвали социалния статут на човека.

Защо архивите на Ватикана са секретни и защо около тях витае такава мистерия?

Проф. Джурова обясни, че причината не е толкова в ограничения достъп до тях с цел опазване конфиденциалността на информацията, а защото учените нямат право да изследват документи, които са по-млади от 50-годишна възраст.

За да бъде допуснат човек до тях, той трябва да има научна титла и препоръка от друг учен или държавник.

Друга изключителна съкровищница е Британския музей.

Още любопитна информация научете лично от разказа на проф. Джурова от видеото долу.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.