Така се прави убийствено вкусен домашен кашкавал (бързо, лесно и без консерванти)

25
7660

Как да си направим домашен кашкавал? Винаги ни се е струвало, че кашкавалът е нещо супер сложно за приготвяне и магазинът е единственото място, откъдето да си го осигурим – е, не е така!

Да си направиш домашен кашкавал… Тази идея доскоро ни се струваше страшно трудна, да не кажем невъзможна, защото смятахме, че процедурата е супер сложна за обикновените домакини. Е, оказа се, че не само не е така, но домашния кашкавал има много предимства.

Той е страшно вкусен, много по-вкусен от някои видове със стипчив и леко кисел вкус, които сме опитвали. Най-хубавото обаче е, че нашият кашкавал ще е наистина здравословен, защото в него няма да има оцветители и консерванти – химиите, които заливат всички купешки хранителни продукти напоследък.

домашен кашкавал
Домашен кашкавал – небцето ще ви благодари

А ето я и самата рецепта за вкусен домашен кашкавал, която лесно може да си приготвим. Трябват ни само четири литра прясно мляко, 15 капки мая за сирене, четири лъжици сол и една лъжица лимонена киселина.

Първо слагаме прясното мляко да заври на котлона и когато кипне, прибавяме към него цялото количество сол. Разбъркваме добре и оставяме млякото и солта да поврат заедно още пет минути.



Като изтекат петте минути, прибавяме към тях 15-те капки мая за сирене и оставяме на котлона да ври за още десет минути. Най-накрая добавяме лимонената киселина, след която оставяме да ври за още 15 минути. Това е.

После, докато сместта ни е още топла, трябва внимателно да я изсипем в един тензух и добре да я притиснем. Оставяме я да престои така за два часа, не по-малко, след което я преместваме на студено в хладилника. Там нашият кашкавал трябва да престои (необезпокояван от никого) за два дни, а после е готов за консумация.

Гарантираме ви, че рецептата е наистина лесна за приготвяне, както сами се уверихте, докато я четяхте. Така е и в действителност. А после, като го нарежем на парченца и го поднесем към устата си… мале мила, наистина е убийствено вкусно. Да ви е сладко и успех на всички!

loading...

25 КОМЕНТАРИ

  1. Луиза,бихте ли уточнили какви са лъжиците,с,които измервате солта и лимонената киселина.Предполагам, че са супени,но по-добре,вие да кажете.Благодаря за рецептата.

    • разбира се ,че са супени лъжици не са нито чаени ,нито кафени само супени лъжици за това 4лт. мляко са точно в супени лъжици ,правила съм го само че без маята за сирене и става наистина божествен кашкавала ,приятен апетит !!

  2. Moже да се направи без мая и лимонена киселина. На литър мляко по супена равна лъжица морска сол, като поври 5 мин. , добавям около 1л затоплено кисело мляко ( за 6 л пр.мляко), да поври докато се образуват големи парцали. Другото е стщото.

  3. Прекалено дълго време ври – нещо не е както трябва – това мляко ще загори – пак си проверете рецептата

  4. Това не е кашкавал. Просто формована извара. А истинския се родсирва както за сирене след като е готово се взема без цвика и на водна баня се бърка като качамак като се добавя сол. Сгъстява се и става на конци после се формова. . Истински като преди 40 години.

      • Едва ли някой би издал тази тайна. Точно как се прави истински кашкавал. Но понеже всички я крият сега ще ви обясня, каква е технологията. Рецептата е за 100 л. млеко, но всички може да смятат и да приготвят желаното количество.

        млекото се пастиоризира на 72гр. за 20мин. след това се охлажда до 33-34гр. добавя се мая за сирене 30мл. с активност 1:10 000 ; калциев двухлорид (CaCl2)- 50мл. ; 250мл. кисело млеко. разбърква се добре всичко и се оставя за 40-50мин. да коагулира. след това вече коагулиралото млеко се нарязва на кубчета 3-4 см. изчаква се около15-20 мин. да се отдели суровадката(цвикът), след това всичко се подгрява до 42гр. за 10 мин. след което се прецежда, пресова като това трябва стане в рамките час-час и половина след което сиренината се нарязва на малки кубчета 2см. и на водна баня се топи, меси, осолява и оформя в желаната форма. препоръчително е да се остави да узрее 45 дни. но аз не мога да го ставя толкова време понеже свършва много по рано.

        п.с. тази рецепта аз я използвам и не казвам че е идеална но този кашкавал си го приготвям за мен и смятам че няма нищо общо с този по магазините

        • Браво ! Смятам, че тайните на такива неща трябва да стават публични, за да не могат производителите да ни рекетират да ядем боклуци, защото не можем да си направим сами нещото.

  5. не разбирам в тази рецепта, защо се слага мая. при варене умират всички бактерии, както и ензима в маята. с това слагането на мая се обезсмисля.
    бих ви препоръчал друг вариант със същият резултат. Някой му казват домашен кашкавал, аз го знам като каракачанско сирене.
    10л. млеко се сварява в момента на вдигане на каймака се добавя 1пак. лим.кис. и се бърка до 3-5мин или докато се пресече млекото и започнат да се появяват парченца серенина. маха се от котлона и се оставя да поистине. след което се прецежда и пресова.
    п. п. аз го приготвям вместо с лим.кис. в същият момент сипвам два буркана с кис. млеко. резултата е същият с една разлика пресичам млеко с млеко, а не с киселина.

  6. hah 8 godini go pravq na4ina e sledniq ne se vari potgrqva se na okolo 30 do 35 gradosa no tuk ima i zna4enie ot vremeto kiselinnosta na mlqkoto i 1 gradus pove4e ili po malko e vajen za tvardosta na ka6kavala potsirva se s maq narqzva se iscezda se polovinata surovatka posle se zagrqva sireninata do ispi4aneto i (4ederizaciq ) da se ispe4e dolo gore kam 40-42 gr. pak kazvam zavisi ot kiselinnosta na mlqkoto posle se iscejda surovatkata i sireninata se ostavq i 4aka da po4ne da se topi vtasa v vana na 70 78 gr. se topi v vanata se slaga solta mesi se i se slaga v formite ne e trudno no ne e za prosti hora 🙂 🙂

    • tova za aleksandar otgovor. Poneje spodeliame idei ne e neobhodimo da se pravim na ymni. niama prosti hora ima neprosveteni priateliy !! ako naistina iskash niakoi da se prosveti ne go ironizirai ako obichash

  7. Александър, как не ви досрамя да го напишете всичко това на „българска латиница“!
    Айде, то ние, че сме прости, прости сме, ама Вие умните поне
    бъдете докрай умни!

  8. А това може ли да се осъществи с купешко мляко ? И изобщо вие с какво мляко го правите ?

  9. Какви са тези сложни рецепти за направата на кашкавал? Много пъти съм го правил и винаги става домашен кашкавал. Например за 10 литра домашно мляко, което се оставя да заври се добавят на всеки литър по една супена лъжица сол и се разбърква добре, за да се стопи солта, без да се сваля от печката, след което се добавя 20 гр. лимонена киселина и в същото време се бърка млякото, за да се пресече. След това се изсипва в цедака и се оставя за около 1 час да се изцеди. След това се завива в самият цедак и се притиска, както се прави сиренето. Няма нужда от никаква мая и други добавки. Така се прави домашният кашкавал.

  10. Боже!Технологията за производство на кашкавал няма нищо общо с тази простотия на Андрешко. Кашкавал се получава след изпарване. Как да няма консервант? Лимонената киселина е най-използвания консервант в промишлеността. Това е уникална отрова за храна.

    • Иване,поне вие ако не ни смятате за “прос:ти“,както Александър,бихте ли обяснили как става “изпарването“ или вашета рецепта без лимонтозу.Благодаря ви!

  11. Не се прави така, няма полза от маята при положение че ще ври 10 мин бактериите омират

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.