Положението с КТБ продължава да бъде неясно

0
370

Последните новини, които научихме от БНБ за КТБ не дават никакво ясно становище или развитие на този важен казус

След като одитори от БНБ влязоха в КТБ, за да установят каква е наличността и ликвидността, втората стъпка е предложение до главните акционери да предложат начини за оздравяване на банката.

БНБ изпратила такива писма на 22 август 2014 г. до Цветан Василев, който е и собственик на „Бромак“ АД, както и до ФГДРСО – Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман.

В писмата е поставен краен срок до 31 август 2014 г. да направят предложения за оздравителни действия.

КТБ
Положението с КТБ продължава да бъде неясно

Този срок изтече вчера.



В отговор на БНБ са получени писма както от Цветан Василев, така и от ФГДРСО.

В нито едно от получените писма не е дадено конкретно действие или поредица от действия за оздравяване, но акционерите заявили (декларирали)  желание да участват в оздравителните мероприятия.

Цветан Василев заявил, че през  следващите дни от негово име  инвестиционна компания ще депозира  в БНБ и в правителството структурирано и мотивирано предложение за оздравяване на КТБ.

ФГДРСО изразил своето  намерение да създаде  нов консорциум от група инвеститори, които ще изготвят  предложения, за да бъде преструктурирана  КТБ.

Докато одиторите не излязат с крайна оценка на активите на КТБ и държавата не каже своето мнение за подкрепа на КТБ, ФГДРСО не може да направи никакви предложения.

Докато всичките тези действия бъдат изпълнени, положението на българите, които имат блокирани средства в КТБ продължава да бъде неясно.

Вече сме началото на септември. След 2 седмици учениците тръгват на училище. След 3 седмици и студентите влизат в университетите.

Междувременно идва зима.

При проведените протести пред БНБ от граждани с депозити и сметки в КТБ научихме, че много хора живеят като ползват заеми от познати и от роднини, защото не могат да  разполагат с личните си средства.

Все още не е ясно дали ще бъдат изплатени на 100% спестяванията на гражданите и авоарите на фирмите или само до 100 000 гарантираните от закона.

В Дарик коментираха, че евентуално БНБ може да разреши вложителите да използват малки суми от своите спестявания до 1000 лева,  но все още никой не е потвърдил тази информация официално.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.