Противозачатъчните са изобретение на българин

0
519

Една необходимост в живота на хората – противозачатъчните, са били изобретени от българин

Първият представител от групата на противозачатъчните е едно хапче, което е наречено „Антибебе“.

То излиза на пазара през месец октомври на 1951 г. Негов изобретател е проф.  Карл Джераси – евреин с български произход.

През 1951 г.  Карл Джераси е работил като химик в мексиканската компания „Синтекс“.

През 50-те години на 20 век  прогестеронът се  извличал  от растение, наречено  Dioscorea genus, а се използвало за лечение на  смущения в месечния цикъл на жените, както и против стерилитет.



противозачатъчни
Необходимите противозачатъчни са дело на българин

Тогава проф. Карл Джераси и неговите колеги искали да помогнат на жените като обособят този важен и полезен извлек в хапче, което може да се приема през устата.

По време на тестовете и изследванията, учените установили, че една от съставките в новото лекарство – нортиндрон не позволява да се извърши оплождане, следователно нежелано забременяване.

 От 1950 г. до днес именно нортиндрон е онази неизменна съставка, без която действието на необходимите противозачатъчни е немислима.

След като разработват  противозачатъчните, младият учен  Карл Джераси започнал да се чуди дали някоя жена ще иска да ги използва.

Той представа не е имал, че изобретените противозачатъчни ще имат такъв невероятен световен успех, защото благодарение на тях не се е налагало на жените да правят ненужни и опасни аборти или да раждат деца, които не желаят.

Мъжете също останали изключително доволни от изобретените противозачатъчни, защото можели спокойно да се отдадат на емоции и страст в леглото, без да се притесняват, че трябва да бъдат на тръни, защото ще бъдат виновни, ако партньорките ми забременеят.

Най-голям успех необходимите противозачатъчни жънат в годините преди да се появи гадната болест СПИН.

След появата на СПИН се налага задължителната употреба на кондоми, защото не е достатъчно само жената да не забременее, а двамата партньори да останат здрави.

Мечтата на проф. Карл Джераси е да бъдат разработени противозачатъчни и за мъжете.

Друга огромна и световна медицинска заслуга на проф. Карл Джераси е  свързана с разработка на синтетично производство на известния хормон кортизон.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.