На 1 август имате 3 значими причини да отидете на църква: Честит празник!

0
2136

Денят 1 август е изключително важен за всички християни

Честит велик празник на 1 август!

Имате 3 значими причини да отидете на църква. Не само, за да си запалите свещички за здраве.

От 1 август започват постите преди големия християнски празник, посветен на Божията майка Успение Богородично – 15 август.

Това са най-кратките пости. Тяхната цел е вярващите да се подготвят за предстоящото преселение на Пресвета Богородица от земния живот към живот във вечността при нейния Син.

Втората причина е свързана със светяването на вода. Това се извършва на всяко първо число от месеца в храмовете.



С прясната светена вода трябва да наръсите членовете на вашите семейства и вашите домове, както и работното си място също, като не влизате и не ръсите в банята и в тоалетната.

Третата причина е свързана с празника Произхождение на Честния и животворящ Кръст Господен.

Изнасянето на Кръста е свързан със стара традиция, още от времето, когато Константинопол бил столица на Римската империя, основан от Св. император Константин Велики.

На 1 август изнасят за поклонение Кръста Господен
На 1 август изнасят за поклонение Кръста Господен

Множество болести върлували в онези години, защото медицината не била добре развита. Доста хора живеели в мизерни условия, позволяващи на множество зарази да се развиват без проблем.

Тогава вярващите изнасяли Кръста Господен. С него обикаляли из улиците и по този начин Божествената сила на дървото, върху което Иисус Христос приел своята мъченическа смърт, излъчвало лечебна сила.

И макар ние днес да живеем в 21 век, когато медицината има огромен напредък по отношение на техническо оборудване и медикаменти, много хора са оздравели, след като са се поклонили на чудотворни мощи, икони или на парче от Кръста Господен.

krast-konstantinopol
Така в миналото в Константинопол обикаляли с Кръста Господен, за да прогонят болестите

В знак на почит към празника, на 1 август във всяка църква светяването на водата се извършва с  пресен зелен босилек. Това сподели свещ. Георги Атанасов от храм „Свети Георги“ в Смолян.

Отивайки на църква, вие ще се поклоните на изнесения Кръст, ще си вземете прясна светена вода,  за да бъдете здрави.

На 1 август, според календара на  БПЦ, почитаме паметта на няколко мъченици от Стария завет – Светите братя Макавеи, тяхната майка Соломония и техният учител свещеникът Елеазар.

Те са живели по времето, когато сирийският цар езичник Антиох Епифан завладял древния Йерусалим. Той започнал да принуждава народа да се покланя на идолите. Който откаже го сполетявала мъченическа жестока смърт.

Отстоявайки своята  вяра в Единния и най-истински Бог, изброените по-горе християни станали мъченици през  180 г. пр. Хр.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.