Първата лунна ракета Орел е дело на българин

0
373

Много българи са дали своя принос за развитието на света. Българин изобрети двигателя на първата лунна ракета „Орел“ – Eagle

Както много често се случва, човек не може да постигне най-големите успехи в своя живот в родината си, затова остава непознат за своите сънародници.

Един такъв българин е Иван Ночев, който по-късно става известен като Джон Ночев.

Една от най-великите заслуги на Иван Ночев са изобретените от него двигатели на ракетата „Орел“, с която Нийл Армстронг кацна на Луната.

българин
Българин изобрети двигателя на първата лунна ракета „Орел“

За това постижение, когато на 13 март през 1991 г. е извършено погребението на българина Иван Ночев (Джон Ночев), неговият ковчег е покрит с националния флаг на САЩ, а пред тленните му останки свеждат глави най-известните американци Джими Картър, Роналд Рейган и  Джордж Буш-старши.



За много българи името на Иван Ночев все още е непознато.

Животът на изявения българин Иван Ночев започва на 23 септември през 1923 г. в Карлово.

От малък проявява изключителен интерес към авиация и самолети, затова учи в Техническото училище в Карлово „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“  специалност „Аеронавтика“.

След като завършва училище, Иван Ночев започва да работи в ДАР – Държавна аеропланна работилница в Божурище. След няколко години Иван Ночев е един от създателите на работилницата за аероплани при карловското летище „Марино поле“.

българин
Eagle на Луната

През 1942 г. Иван Ночев заминава за Германия с още няколко негови колеги, за да специализира. В Германия Иван Ночев е впечатлен от техническия напредък на страната и става студент в Берлинския политехнически университет.

българин
Известният българин Иван – Джон Ночев

По време на Втората световна война, американски бомби разрушават университета. Занятията са прекратени за неопределен срок и Иван Ночев се прибира в България.

Жаждата за нова знания е много по-силна от политическата обстановка и Иван Ночев заминава в началото на 1944 г. студент в Прага.

От Прага Иван Ночев се записва студент във Виена и там успява да се дипломира като инженер от Техническия университет.

През 1950 г. получава докторска степен и се прибира в България. Тук го посрещат гоненията на комунистите, които в „Името на народа“ вършат безчинства.  И той попада в полезрението на властта като враг народен, защото е учил в Германия.

Въпреки, че обича България, Иван Ночев преценява, че няма смисъл да се погубва и емигрира в Канада през 1951 г.

Животът в Канада първоначално не е лесен за младия българин. Той бере ягоди и мие улици, докато започне работа по специалността си и накрая успее да заеме поста на главен инженер в компания за производство на авиационно оборудване.

През 1956 г. инж. Иван Ночев става част от елитния екип на „Дженерал дайнамикс корпорейшън“, за когото работят най-добрите специалисти в областта на Космоса и ракетостроенето, за да могат да разработват най-модерните и съвременни  ракетни системи и самолети за нуждите  на  НАСА и на Пентагона.

През 1962 г. талантливият българин става американски гражданин, а името Иван е сменено с Джон Ночев.

Инж. Джон Ночев създава през 1963 г. собствената фирма „Ланчия“, която се занимава с аерокосмически изследвания.

Джон Ночев е автор на редица научни трудове, които и днес се изучават в американските университети.

Инж. Джон Ночев работи с друг известен в чужбина българин проф. д-р инж. Виден Табаков, роден във Видин.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.