Българка е първата жена в целия свят участвала в боен полет

0
485

Авиацията винаги е предизвиквала особено възхищение и възторг. А ние имаме повод за гордост, защото българка е първата жена в целия свят участвала в боен полет

Всичко започнало на 30 октомври през 1912 г. по време на Балканската война.

Извършен е боен полет със самолета “Воазен”, чиито командир е подпоручик Стефан Калинов, а механик – Илия Младенов.

На борда на бойния самолет се качва младата българка Райна Касабова, която започва да разпръсква позиви, на които е изписан призив да спрат кръвопролитията, които се извършват в Одрин.

българка
Българка е първата жена, участвала в боен полет

Полетът е продължил само 43 минути.Не можем да бъдем изненадани, че точно Райна Касабова е проявила такава смелост в онези години да се качи на бойния самолет.

Тя е родена в Карлово през 1897 г. и е правнучка на известния български хайдутин Велко.

Роднина и кръстник на майката на Райна Касабова е самият Васил Левски. Кръщелницата на Левски била на 10 години, когато се включила в националните освободителни борби като започнала да пренася писма и съобщения до и от героя Васил Левски.

Бащата на Райна Васил Касабов участвал като опълченец на Шипка и получил няколко големи рани.

Братът на Райна Роман Касабов бил четник на Яне Сандански, а нейният вуйчо изпратен на заточение от турците в Диарбекир и там бил обесен.

При подобен борбен род и непримиримо потекло как би могла Райна Касабова да стои безучастна към Балканската война и сраженията.

Едва на 16 години смелата българка Райна Касабова напуснала училище, за да стане милосърдна (медицинска) сестра чак в Свиленград, където имало полева болница.

българка
Смелата българка Райна Касабова

След като войните приключват, Райна Касабова участвала в конкурс за красавици, защото била не само смела, но и прелестна за онези години млада жена.

През 30-те години на 20 век чаровната българка Райна Касабова спечелила конкурса “Най-хубавата жена на Черно море”.

Паметна остава срещата на Райна Касабова с Валентина Терешкова – първата жена в света космонавт.

Съдбата не е била повече благосклонна към смелата Райна Касабова, защото нейният брат се разболява тежко и тя трябва да се грижи за него.

Не е имала семейство и деца.

Когато през 1969 г. (преди 45 години) напуска нашия свят, твърде малко хора я изпращат в последния й път.

После името на Райна Касабова е забравено, но преди години отново се заговори за нея, защото смелостта, която е проявила едва 16-годишна, заслужава истински респект.

А фактът, че тази проявена смелост превръща дръзката българка Райна Касабова в първата жена, която е участвала в боен полет, може само да ни изпълва с огромна доза национална гордост.

Поклон пред светлата памет на смелата българка Райна Касабова!

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.