Студентка откри плазмени структури около Земята

0
294

Австралийска студентка доказа, че около Земята има огромни по размери клъстери от плазма, чието съществуване не беше потвърдено досега

Откритието е направено от 23-годишната Клео Лои от университета в Сидни, успяла да докаже това явление, оспорвано от много учени по света през изминалите 60 години. Лои използва специален телескоп за триизмерни космически наблюдения, чрез който успява да открие въпросните плазмени структури, обгръщащи като с мрежа Земята. По този начин представя на науката първото визуално потвърждение на появилата се през 50-те години теория за съществуването на такива структури в атмосферата, десетилетия наред считана от голям брой учени за чиста измислица.

Въпросните плазмени клъстери се намират на 600 километра над земната повръхност, където всъщност е разположен последният слой на атмосферата на Земята. Самата Лои ги описва като обръчи от плазма с различна плътност, които са в идеален синхрон с магнитното поле.

Направеното от австралийската студентка откритие ще позволи на учените да изследват отблизо този загадъчен феномен около Земята, за чието съществуване до този момент не съществуваха никакви категорични доказателства. Любителите астрономи също ще могат да му се насладят.

земята
Земята разкри една от тайните си



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.