Сотир Цацаров обясни проблемите с КТБ

0
487

Главният прокурор Сотир Цацаров днес изказа своето становище за проблемите с КТБ. Този въпрос вълнува много българи

След като се е запознал с проблемите в КТБ, главният прокурор на РБ Сотир Цацаров очерта два основни проблема в КТБ – финансов и криминален.

Без да се ангажира с конкретни данни и цифри, главният прокурор Цацаров каза, че двата проблема трябва да се разглеждат отделно.

С криминалните престъпления в КТБ трябва да се занимават правораздавателните органи, а с финансовите – БНБ и другите финансови институции.

КТБ
Главният прокурор Сотир Цацаров ще се бори за вложителите на КТБ

Според Сотир Цацаров не трябва да се бърза КТБ да бъде ликвидирана поради несъстоятелност, а вложителите да получат само предвидените в закона до 100 000 €.



Първо трябва да се работи за възможно оздравяване, за да не се налага банката да бъде изпратена в историята, съобщиха по bTV.

Никой от вложителите няма вина, затова че държавата е оказвала протекция над КТБ и не е провеждала нужния качествен контрол. Ако това беше правено, може би нямаше да се стигне до тук.

Сотир Цацаров е напълно категоричен, че проблемът с КТБ не е обикновена  финансова криза, защото  в случая има нарушения и престъпления.

През годините именно банковият надзор е осигурявал  възможно най-благоприятна среда за просъществуването на КТБ.

Сотир Цацаров е на мнение, че не трябва хората да бъдат оставени само с определените 196 000 лева от закона, а останалите да бъдат изгубени, заради небрежността на определени служители, мениджъри и акционери.

Още в началото на предстоящата седмица главният прокурор започва разговори на най-високо равнище и ще се бори до последно да могат да бъдат защитени интересите на вложителите на КТБ.

Както каза президентът Плевнелиев, когато обяви официално предстоящите избори и служебния кабинет, проблемите с КТБ трябва да бъдат разрешени до 21 декември. А какво да правят хората, чиито средства стоят блокирани и те не могат да посрещат своите текущи нужди?

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.