Честит Имен Ден на 15 август! Не забравяйте празничната трапеза!

0
936

На 15 август почитаме един от най-важните и най-значими християнски празници. Честит Имен Ден на хилядите именници!

Всичко започнало три дена преди 15 август.

Докато Пресвета Богородица, вече жена на 67 години, обикаляла и се молела както правела всеки ден, пред нея се явил за пореден път вестоносецът Свети арх. Гавраил.

Той бил изпратен с важно съобщение. След 3 дена душата на Божията майка ще бъде прибрана обратно на Небето в Царството Божие.

Тези 3 дена са необходими, за да може Богородица да се подготви за прехода от нашия свят в невидимия свят.Като чула тези думи, сърцето на Пресвета Богородица започнало да бие с радостно трептене, защото откакто Иисус Христос си заминал на Небето, тя страдала и изпитвала мъка по него както всяка нормална майка.

Дълги години очаквала денят, в който ще може отново да бъде при Иисус и новината я зарадвала толкова силно както нищо друго през последните години.

Пресвета Богородица пожелала да види за последен път всички Христови апостоли, с които преживяла скръбта от разпъването на Христос,  радостта от неговото Възкресение и мъката по неговото Възнесение.

По чудотворен начин още същият ден в дома на Божията майка се събрали всички апостоли без Свети апостол Тома.

uspenie
Успение Богородично

Второто желание на Пресвета Богородица било домът й да бъде украсен с много цветя като за празник, а не като за тъжен повод.

Божията майка дарила своите дрехи на две бедни вдовици.

На 15 август в стаята, където Пресвета Богородица лежала в очакване на момента, в който ще се прибере у дома, се разнесъл приятен аромат около 9 часа.

Всички чули звуците на приказна Небесна музика. Покривът на малката къща се отворил и лежащата Богородица видяла лика на своя обичан син.

Докато апостолите били тъжни и се молели, щастлива усмивка озарила лицето на Божията майка.

uspenie
Успение Богородично

Празникът на 15 август не е смъртта на Пресвета Богородица, а нейното успение – заспиване.

Физическото тяло заспало своя вечен сън, а Иисус Христос взел душата й и я отнесъл в Рая.

Монасите на Атон разказват, че когато някой монах почине, неговото тяло не се вкочинясва както при обикновените хора, а застива неподвижно, сякаш монахът само е заспал. Това много прилича на успението на Божията майка.

Траурната процесия тръгнала към пещерата, в която трябвало да положат тялото на Богородица – там, където бил  погребан нейният земен съпруг Свети Йосиф. Поставили тялото вътре, затворили пещерата с огромен камък и апостолите се върнали в дома на Божията майка.

uspenie
Успение Богородично – тялото на Божията майка вече е заспало, а  Иисус Христос държи душата й като малко бебе

След 3 дена при тях се появил Свети апостол Тома. Той не могъл да дойде и да се прости с живата Богородица, затова поискал да види нейното тяло.

Когато отместили камъка и влезли в пещерата, апостолите я намерили празна. Единствено плащеницата лежала на пода.

Изумени от случилото се Светите апостоли започнали да се молят, за да разберат какво точно се е случило.

Докато обядвали в дома на Пресвета Богородица, над тях се появила Божията майка – млада, красива, цялата обляна в неземна светлина. Около нея имало безброй ангели. Пресвета Богородица била възкръснала на 3-я ден, както и нейният син Иисус Христос.

Тя казала на апостолите да не се страхуват, защото ще бъде около тях винаги и ще им помага.

uspenie
Чудотворна икона “Успение Богородично” – помолете й се за здраве и за други неща

Божията майка помага повече от 2000 години на всички, които я потърсят за помощ, защото тя е най-любящата сред всички жени, живели някога на Земята.

Честит празник на всички, които честват своя имен ден: Мария, Мара, Марийка, Марая, Мима, Мариана, Мариан, Мариян, Марияна, Милен, Милена, Миглена, Маша, Мика, Мира, Мари, Миче, Мариета, Мариела, Мариола,  Мария-Антоанета, Мария-Елена, Мария-Магдалена, Мария-Кера, Мария-Маргарита, Мария-Тамара,  Марио, Маруся,  Мариус.

След като са постили 14 дена, вярващите се причестяват в храма сутринта на 15 август, а след това могат отново да се хранят с блажна храна.

Понеже тялото е отвикнало да приема мляко, яйца, месо и колбаси в продължение на две седмици, желателно да не бъде натоварено още от първия ден с тежка храна. Още повече, че е лято и е доста горещо.

Затова за празничната трапеза риба е много подходяща храна. Тя е месо, но в същото време е лека и приятна храна.

В много български манастири дават курбан от рибена чорба за великия празник Успение Богородично.

Рецепта за рибена чорба по манастирски можете да научите ТУК >>>.

Днес се приготвят обредни хлябове, които освещават в храмовете. Тези хлябове са символ на Христовото тяло, а днес и на Пресвета Богородица.

На Успение Богородично не се работи, а денят се посвещава на молитви и помощ на страдащите хора.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.