Честит Имен Ден на 15 август! Не забравяйте празничната трапеза!

0
954

На 15 август почитаме един от най-важните и най-значими християнски празници

Честит велик празник на 15 август!

Честит Имен Ден на хилядите именници!

Всичко започнало три дена преди 15 август.

Докато Пресвета Богородица, вече жена на 67 години, обикаляла и се молела както правела всеки ден, пред нея се явил за пореден път вестоносецът Свети арх. Гавраил.

Той бил изпратен с важно съобщение. След 3 дена душата на Божията майка ще бъде прибрана обратно на Небето в Царството Божие.



Тези 3 дена са необходими, за да може Богородица да се подготви за прехода от нашия свят в невидимия свят.

Като чула тези думи, сърцето на Пресвета Богородица започнало да бие с радостно трептене, защото откакто Иисус Христос си заминал на Небето, тя страдала и изпитвала мъка по него както всяка нормална майка.

Дълги години очаквала денят, в който ще може отново да бъде при Иисус и новината я зарадвала толкова силно както нищо друго през последните години.

Пресвета Богородица пожелала да види за последен път всички Христови апостоли, с които преживяла скръбта от разпъването на Христос,  радостта от неговото Възкресение и мъката по неговото Възнесение.

По чудотворен начин още същият ден в дома на Божията майка се събрали всички апостоли без Свети апостол Тома.

Второто желание на Пресвета Богородица било домът й да бъде украсен с много цветя като за празник, а не като за тъжен повод.

Божията майка дарила своите дрехи на две бедни вдовици.

На 15 август в стаята, където Пресвета Богородица лежала в очакване на момента, в който ще се прибере у дома, се разнесъл приятен аромат около 9 часа.

Всички чули звуците на приказна Небесна музика. Покривът на малката къща се отворил и лежащата Богородица видяла лика на своя обичан син.

Докато апостолите били тъжни и се молели, щастлива усмивка озарила лицето на Божията майка.

uspenie
Успение Богородично

Празникът на 15 август не е смъртта на Пресвета Богородица, а нейното успение – заспиване.

Физическото тяло заспало своя вечен сън, а Иисус Христос взел душата й и я отнесъл в Рая.

Монасите на Атон разказват, че когато някой монах почине, неговото тяло не се вкочинясва както при обикновените хора, а застива неподвижно, сякаш монахът само е заспал. Това много прилича на успението на Божията майка.

Траурната процесия тръгнала към пещерата, в която трябвало да положат тялото на Богородица – там, където бил  погребан нейният земен съпруг Свети Йосиф. Поставили тялото вътре, затворили пещерата с огромен камък и апостолите се върнали в дома на Божията майка.

uspenie
Успение Богородично – тялото на Божията майка вече е заспало, а  Иисус Христос държи душата й като малко бебе

След 3 дена при тях се появил Свети апостол Тома. Той не могъл да дойде и да се прости с живата Богородица, затова поискал да види нейното тяло.

Когато отместили камъка и влезли в пещерата, апостолите я намерили празна. Единствено плащеницата лежала на пода.

Изумени от случилото се Светите апостоли започнали да се молят, за да разберат какво точно се е случило.

Докато обядвали в дома на Пресвета Богородица, над тях се появила Божията майка – млада, красива, цялата обляна в неземна светлина. Около нея имало безброй ангели. Пресвета Богородица била възкръснала на 3-я ден, както и нейният син Иисус Христос.

Тя казала на апостолите да не се страхуват, защото ще бъде около тях винаги и ще им помага.

uspenie
Чудотворна икона „Успение Богородично“ – помолете й се за здраве и за други неща

Божията майка помага повече от 2000 години на всички, които я потърсят за помощ, защото тя е най-любящата сред всички жени, живели някога на Земята.

Честит празник на всички, които честват своя имен ден на 15 август! Мария, Мара, Марийка, Марая, Мима, Мариана. Мариан, Мариян, Марияна, Милен, Милена, Миглена. Маша, Мика, Мира, Мари, Миче, Мариета, Мариела, Мариола,  Мария-Антоанета. Мария-Елена, Мария-Магдалена, Мария-Кера, Мария-Маргарита, Мария-Тамара,  Марио, Маруся,  Мариус.

След като са постили 14 дена, вярващите се причестяват в храма сутринта на 15 август, а след това могат отново да се хранят с блажна храна.

Понеже тялото е отвикнало да приема мляко, яйца, месо и колбаси в продължение на две седмици, желателно да не бъде натоварено още от първия ден с тежка храна. Още повече, че е лято и е доста горещо.

Затова за празничната трапеза риба е много подходяща храна. Тя е месо, но в същото време е лека и приятна храна.

В много български манастири на 15 август дават курбан от рибена чорба за великия празник Успение Богородично.

Рецепта за рибена чорба по манастирски можете да научите ТУК.

Днес се приготвят обредни хлябове, които освещават в храмовете. Тези хлябове са символ на Христовото тяло, а днес и на Пресвета Богородица.

На Успение Богородично не се работи, а денят се посвещава на молитви и помощ на страдащите хора.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.