Септември ще ни изненада с рядък природен феномен

0
373

Задава се красиво природно явление

Месец септември ни е подготвил красива изненада.

През идния месец ще станем свидетели на съвпадението на пълното лунно затъмнение с т.нар. Супер Луна.
Природният феномен ще може да се види на 28 септември, съобщи за Информационна агенция „Фокус” физикът от НАО (Националната астрономическа обсерватория) „Рожен” – Пенчо Маркишки.

Физикът пояснява, че това явление може да бъде наблюдавано веднъж на 412 денонощия. На 28 септември небесният спътник ще е най-близо до планетата ни и ще съвпадне с пълнолунието.
В такива моменти Луната е по-ярка с 15%. Максималната фаза на природното явление ще настъпи в 05:47 ч. (преди зазоряване).

Задава се красиво природно явление
Задава се красиво природно явление

Преди няколко вечери станахме свидетели на още едно красиво природно явление – метеоритния поток „Персеиди”. За територията на страната, максимумът бе при зазорявае.
Специалисти разкриват, че на час са падали между 70 и 80 звезди. Физикът Пенчо Маркишки посочва, че е по-правилно да наричаме „Персеидите” поток, а не дъжд.
Разликата е, че при потока, броят на падащите звезди за един час е около 100, докато при дъждът броят им е десетократно по-голям и достига до 1 000.



Метеоритният поток „Персеиди” се появява в резултат на отделящите се от кометата 109P/Суифт-Тътл частици.
За последен път кометата е преминала близо до Слънцето през 1992 година. Под въздействието на слънчевите лъчи се образуват опашки от газ и прах.
Още 11 дни Земята ще продължи да преминава през частиците, образуващи опашката.

Всяка година метеоритният поток се наблюдава в средата на август, но през тази година звездопадът бе много по-видим в сравнение с предишните години. Това се дължи на факта, че Луната се намира във фаза новолуние и не пречи, тъй като не е достатъчно ярка и не осветява небето, което създава условия падащите звезди да бъдат забелязани по-лесно, пише manager.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.