Значим духовен празник празнуваме днес за българите у нас и по света

1
439

Три дена след Успението на Пресвета Богородица, празнуваме втори изключително важен християнски празник

Така както успението на Божията майка е ден за радост, защото нейните земни теглила приключили, тя се завърнала при своя обичан Син, но в същото време станала покровителка на всички християни, а и не само на тях, така и успението на преподобния Йоан Рилски е ден за радост, защото от Царството Небесно той закриля цяла България и българите не само у нас, но и по света.

След като дълги години водил смирен отшелнически живот в Рилската пустиня, основал манастирското братство и Рилския манастир, земните дни на първия игумен на Рилския манастир приключили.

Докато бил жив, с Божията помощ, той извършил стотици чудеса и вярващите го почитали като истински светец приживе.

Когато на 70-годишна възраст приключили земните дни на Свети Йоан Рилски и Господ прибрал душата му при себе си, с огромна мъка монасите от братството се разделили със своя духовен учител и наставник.



rilski-mosti
Зад покривалото с кръста се намират чудотворните мощи на Свети Йоан Рилски – помолете им се

Погребали го според християнските традиции и канони в една пещера. Животът в манастира продължил.

Минали години, в съня на един от монасите се явил преподобният Рилски чудотворец.

Той наредил да отворят гроба и да извадят неговото тяло.

Всички монаси останали изумени, че тялото на техния първи игумен било нетленно и непокътнато от природата. Това станало на 19 октомври. Този ден и до днес се почита като голям празник като доказателство за безспорната святост на Рилския чудотворец.

После, по искане на Свети Йоан Рилски, мощите били пренесени в София и оставени в храма на Светия великомъченик Георги.

rilski-mosti
Свети Йоан Рилски разговаря с българския владетел цар Петър

След години били преместени в храма на Свети Лука.

През  1183 г. унгарците при управлението на краля Белла ІІІ превзели  София и използвали Светите  мощи на преподобния Йоан Рилски като трофей. Пренесли ги в столица Гран – Естергом.

Силата на Светите мощи се проявила и в далечна Унгария. Свети Йоан извършил множество  чудеса, но унгарците си дали сметка, че Чудотворецът иска свещеното му тяло да бъде върнато обратно в България.

В знак на благодарност, унгарският крал поставил Светите мощи в саркофаг, обкован със злато. Нагласил още много дарове и така с почести унгарците върнали мощите на Свети Йоан Рилски в София три години по-късно през 1186 г.

От София през 1195 г. цар Асен  І преместил мощите от София в столицата на Второто българско царство Търново.

rilski-mosti
Пренасят чудотворните мощи на Свети Иоан Рилски

Там светинята останала няколко години, след което отново чудотворните мощи били пренесени в Рилския манастир, където се намират и до днес.

През 2009 г. Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий успя да получи частица от Светите мощи на Рилския чудотворец, които са посрещнати  тържествено във Велико Търново с военни почести, както заслужават.

Частицата мощи е обиколила през годините цялата Великотърновска епархия, за да могат вярващите да се докоснат до тях.

От няколко години е възстановена традицията за религиозен поход, свързан с пренасяне мощите на Свети Йоан Рилски. Единият поход е от София до Рилския манастир пеш по инициатива на Богословския факултет към СУ, а другият е по инициатива на Клуб за пешеходен туризъм при туристическо дружество „Трапезица-1902”  във Велико Търново, който започва от старата столица, преминава през Присово, Дебелец, Габрово, Соколски манастир, Кръстец, Никопол, Мездра, София, Цари Мали град  до Рилския манастир.

 

сподели бутон

loading...

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.