Откриха езеро под древна пирамида на маите

0
263

Под прочутата пирамида на Кукулкан, намираща се в Чичен Ица – древния и свещен град на маите, учени неочаквано откриха цяло езеро, за чието съществуване никой не е подозирал досега

Самото езеро е открито от учени от университета в Мексико, докато провеждат рутинни проучвания в района на града на маите Чичен Ица, привличащ ежегодно туристи от цял свят, посещаващи мястото, за видят древното наследство на един от най-уникалните народи в света.

Чрез триизмерна електротомография е установено, че ширината на новооткритото езеро е 25 – 30 м, а дълбочината му е около 20 м. Засега не може да се отговори дали самите маи са били наясно със съществуването на малкото езеро под пирамидата на Кукулкан, както и каква е била точната му функция в извършваните от тях ритуали, ако това действително е било така.

Кукулкан е богът на четирите природни стихии и високата му 24 метра пирамида е идеално ориентирана по посоките на света. Броят на стълбите от основата до върха пък  символизира четирите годишни времена, сезоните и броя на дните през годината.

езеро
Откриха езеро под пирамида на маите



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.