И тази година чудото се случи! Вярващите изпаднаха в духовен екстаз

0
654

Чудото, за което целият християнски свят говори на Великден е слизането на благодатния огън. Но има още едно чудо, за което малко християни знаят

Чудото на Преображение

Това чудо се случва на големия празник Преображение Господне по стар стил – 19 август. Иисус Христос завел на планината Тавор двама от своите най-близки ученици и там те станали свидетели на чудеса.

Чудото било видението за Божествената природа на Иисус, целият облян в Божествена светлина. А до него стояли Мойсей и Свети пророк Илия.

Чудото било и гласът Божий, който от Небето заявил, че това наистина е Неговият Син, когото трябва да следват и да слушат.

За много християни планината Тавор е напълно непознато място, защото за нея се говори само в минало, но не и в сегашно време.



chudo-na-tavor
Чудото на Тавор

Планината Тавор съществува и днес в Палестина. Тя е място за хиляди поклонници Но най-много вярващи се събират на Преображение Господне.

Поклоненията на Тавор започнали още през 4 век.

Света Елена,  майката на Свети император Константин Велики, която открива Кръста Господен в Йерусалим,  построила първата църква на върха на планината Тавор.

Два века по-късно вярващите издигат храмове, посветени на Мойсей и на Свети пророк Илия, както и Преображение Господне.

След години кръстоносците издигнали голяма и здрава крепост, но въпреки здравите укрепления, армията на кръвожадния Саладин успяла да разруши тези духовни средища.

През 1854 г. Божията промисъл изпратила йеромонах Иринарх – духовен наследник на преподобния Паисий Величковски на планината Тавор.

Духовният старец поставил престол от камък на мястото на древните храмове и започнал отново след почти 10 века да извършва богослужения.

Местните хора научили за присъствието на духовника и няколко богати семейства дарили средства. С тях построили църква.

Още средства били дадени от Йерусалимският патриарх и началникът на Руската духовна мисия. Църквата била завършена през 1911 г., но за съжаление йеромонах Иринарх не могъл да доживее и да се порадва на новата духовна придобивка, за чиято поява заслугата била негова.

chudo-tavor
Облаците над Тавор на Преображение

След като храмът бил осветен, вярващите и духовниците забелязали,  че на Преображение Господне чудото се случва.

През лятото на планината Тавор времето е сухо и горещо, не духа никакъв вятър, но на великия празник от Небето се появяват облаци. Те застават точно над планината Тавор и нерядко от тях започвали да падат ситни капчици роса.

Това чудо станало известно по целия свят и ежегодно там се събират много вярващи, които не само искат да почетат Преображение Господне, но и да станат свидетели на чудото.

chudo-favor
Облаците над Тавор на Преображение пускат роса

И тази година чудото се случи, а вярващите отново изпаднаха в духовен екстаз. Божията благодат е за всички вярващи!  АМИН!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.