Фамилията със синя кожа

0
217

През 1800 – 1960 г. в американския щат Кентъки живее необикновената фамилия Фугате, прочула се с това, че членовете й имат синя кожа

Историята започва през 1800 година, когато френският сирак Мартин Фугате се заселва в щата Кентъки. По-късно той сключва брак с американката Елизабет Смит, без да подозира, че това ще има много драматични последици за потомството им. Това е така, защото и двамата са носители на ген, причиняващ рядка генетична аномалия, в резулатат на която четири от общо седемте им деца се раждат със синя кожа. Впоследствие техните наследници сключват бракове помежду си и това допълнително води до разпространяване на заболяването във фамилията.

Става въпрос за изключително рядкото генетично заболяване метемоглобинемия – болест на кръвта, при която има свръхпроизводство на метемоглобин, представляващ вид хемоглобин. Последният е молекула в червените кръвни телца, доставяща кислород до всяка част на тялото. При метемоглобинемията обаче не може да се отделя достатъчно кислород в тъканите, в резултат на което страдащите от болестта имат кафеникава кръв и синя кожа.

Случаят на семейство Фугате е най-известният документиран такъв, при който има цели шест поколения, засегнати от заболяването.

кожа
Фамилията със синя кожа



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.